COVID-19-patiŽnt en net ontslagen uit het ziekenhuis? Raadpleeg hier de actuele richtlijnen

Vanuit het ziekenhuis geven we graag nog wat tips om thuis verder te genezen.

COVID-19 patiŽnten die na ontslag uit het ziekenhuis terug thuiskomen, volgen hetzelfde hygiŽneadvies als alle patiŽnten met symptomen van COVID-19 die thuis geÔsoleerd worden.

De belangrijkste doelstelling is voorkomen dat personen in je omgeving besmet worden, dus: 

Ga je naar je thuissituatie, moet je minstens 7 dagen in isolatie blijven, tenzij de behandelend arts iets anders oplegt.

Ga je naar een collectiviteit, zoals een rusthuis, asielcentrum, Ö moet je minstens 14 dagen in isolatie blijven, tenzij de behandelend arts iets anders oplegt.

> Hou steeds 1,5 meter afstand van huisgenoten.
> Bedek steeds jouw mond en neus in aanwezigheid van anderen. Neusmondmaskers worden meegegeven bij ontslag.
> Was jouw handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo'n 40 ŗ 60 seconden per wasbeurt
> Vermijd contact met mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen of mensen met immuniteitsproblemen. Indien nodig moet tijdelijk een alternatieve verblijfplaats gezocht worden.
> Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
> Vermijd contact met anderen, geef geen handen.

 

Verdere medische opvolging
Je huisarts is op de hoogte gebracht van je ontslag en vormt jou eerste aanspreekpunt. Neem dus meteen na je ontslag zeker even contact op met je huisarts.
1. Je bent ontslagen en hebt geen nood aan extra zuurstof:
> Er is geen afspraak met de huisarts nodig tenzij je opnieuw koorts en andere symptomen krijgt.

2. Je bent ontslagen en hebt nog een beperkte nood aan zuurstof:
Via de thuisapotheek of firma wordt zuurstof voorzien. Dit wordt in het ziekenhuis georganiseerd voor je ontslag. Ook de noodzakelijke voorschriften en aanvraagdocumenten voor de mutualiteit worden meegegeven bij je ontslag.
> Eťn week na je ontslag maak je een afspraak met je huisarts. Je nood aan zuurstof wordt geŽvalueerd. Indien de huisarts beslist dat het niet langer nodig is om extra zuurstof te krijgen, haalt de thuisapotheek of firma alles op bij je thuis.

3. Er is een afspraak voor opvolging in het ziekenhuis noodzakelijk.
> Deze afspraak wordt nog tijdens de opname voor je ingepland.


Als je vragen hebt in verband met je ontslag uit het ziekenhuis, mogelijkheden qua thuiszorg, Ö dan kan je terecht bij de sociaal werker van je afdeling in het ziekenhuis.
Ben je thuis en worden je huisgenoten ziek? Contacteer dan onmiddellijk de huisarts. Ook voor andere vragen kan je steeds bij je huisarts terecht.

 

HygiŽnische maatregels

 • Linnen:
  Was het gebruikte linnen apart van de rest van de was. Schud het gebruikte linnen niet op als je het in de wasmachine stopt.
  Was meteen erna grondig je handen met water en zeep.
  Was het gebruikte linnen op een zo hoog mogelijk wasprogramma, bij voorkeur op 60į en met een lang wasprogramma met voorwas.
  Droog het linnen in de droogkast (indien mogelijk).
  Strijk het linnen op een hoge temperatuur (indien mogelijk).
 • Eetgerei:
  Deel geen eetgerei. Het eetgerei was je best machinaal af, op een hoge temperatuur (60į). Indien je geen afwasmachine hebt, mag je het eetgerei met de hand afwassen met heet water en afwasmiddel.
 • Toilet:
  Doe het deksel van het toilet naar beneden voor je doorspoelt.
 • Poetsen:
  Reinig eenmaal per dag oppervlakten die frequent aangeraakt worden, zoals tafel, deurklink, toiletbril, Ö. Dit kan je doen met water en javel (4 soeplepels javel in 1 liter water).
 • Kamers:
  Verlucht, indien mogelijk, enkele keren per dag de kamer. Je gebruikt best een aparte badkamer en een apart toilet. Is dit niet mogelijk? Dan gebruikt de persoon met COVID-19-besmetting de badkamer als laatste en daarna wordt de ruimte gereinigd met water en javel (4 soeplepels javel in 1 liter water).