Woon- en zorgcentra

Een woonzorgcentrum biedt permanente opvang en verzorging aan ouderen. Als in een woonzorgcentrum ook speciale plaatsen zijn voor zwaar zorgbehoevende ouderen, spreken we van een rust- en verzorgingstehuis (RVT). Ze worden allebei erkend door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Op de website van het agentschap kan je de adressen van de Limburgse woonzorgcentra vinden.

Een centrum voor kortverblijf (CVK) biedt tijdelijke verzorging en opvang aan ouderen. Als oudere verblijf je er dag en nacht of alleen 's nachts. Al wie 65 of ouder is, kan terecht in een centrum voor kortverblijf. Een kort verblijf in zo'n CVK kan nodig zijn als de personen die je normaal thuis verzorgen dat een tijdje niet meer kunnen, of als je tijdelijk meer verzorging nodig hebt (bijvoorbeeld na een val). Zo is het centrum voor kortverblijf een tussenschakel tussen thuis blijven wonen met thuisverzorging en een permanent verblijf in een assistentiewoning of woonzorgcentrum. Op de website van het agentschap kan je de adressen van de Limburgse centra voor kortverblijf vinden. Op de website http://www.kortverblijven.be/ vind je een overzicht van alle deelnemende centra kortverblijf en de beschikbaarheid van hun kamers. Je kan via de website een aanvraag indienen.

Een dagverzorgingscentrum (DVC) biedt opvang en verzorging overdag aan ouderen. Het centrum neemt dus tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor je zorgen.

Je kan als oudere ťťn of meerdere dagen per week naar een dagcentrum gaan. Het personeel in het centrum zal je helpen bij het wassen en de verzorging, je wordt er verpleegd, het centrum organiseert verschillende activiteiten. Blijf je er de hele dag, dan kan je er ook warm eten. Een DVC biedt ook vervoer aan van en naar het centrum tot bij je huis. Zo bieden de centra een oplossing voor als je thuis wilt blijven wonen, maar er niet elke dag iemand bij je langs kan komen voor verzorging of andere ondersteuning. Op de website van het agentschap kan je de adressen van de Limburgse dagcentra vinden.

De Woonzorglijn (vroeger de Rusthuis-Infofoon) geeft informatie en advies over ouderenzorgvoorzieningen. Je kan er terecht met allerhande vragen over een woonzorgcentrum, een serviceflat, een centrum voor kortverblijf, een dagverzorgingscentrum, je rechten en plichten, financiŽle aspecten van je verblijf in een ouderenvoorziening enz. Je kan de Woonzorglijn bereiken op het nummer 078 15 25 25. De Woonzorglijn is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur.