Moet je kindje opgenomen worden in een ziekenhuis, dan kan je terecht op de vernieuwde kinderafdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze kinderafdeling telt 23 bedden: zes 1-persoonskamers waarvan twee isolatiekamers, zes tweepersoonskamers, een dagzaal en een mooie ruime speelzaal. Een team van 5 kinderartsen en 15 verpleegkundigen staat 24 uur op 24 paraat om je kind met de beste zorgen te omringen. Als ouder mag je je kind om het even wanneer bezoeken en kan je zelfs overnachten in de kamer van je kind (rooming-in). Voor rooming-in betaal je een forfaitair bedrag per dag afhankelijk van de gekozen formule. De kinderafdeling (verpleegeenheid D2) bevindt zich op de tweede verdieping van blok D (turquoise kleur volgen). Op het telefoonnummer 011 69 97 90 kan je dag en nacht met je vragen terecht.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
ter
Mama en papa zijn altijd welkom op de kinderafdeling en kunnen zelfs op de kamer van hun kind overnachten.
Andere familieleden of vriendjes kunnen dagelijks op bezoek komen tussen 14.30 en 20.30 uur.
Als je kind werd opgenomen in een isolatiekamer, vragen we om het bezoek te beperken, zeker van oudere mensen en kinderen omdat zij meer vatbaar zijn voor infecties.
De kinderafdeling heeft een mooie, ruime speelzaal waar de kinderen in de voormiddag samen met de spelleidster kunnen spelen, tekenen, knutselen, lezen of tv kijken. In de namiddag kunnen zij er ook terecht onder toezicht van een ouder of ander volwassen familielid. In de speelzaal vind je ook puzzels, gezelschapsspelletjes en knutselmateriaal. De speelzaal sluit om 20.00 uur.
Als je kind in bed moet blijven, kan je in de speelzaal speelgoed halen; soms kan je zelfs het kind in zijn bed naar de speelzaal brengen. Wij vragen je wel om de speelzaal altijd ordelijk achter te laten.
Als je kind werd opgenomen in de isolatiekamer, mag het enkel met afwasbaar speelgoed spelen.
Op de kinderafdeling is ook een kinderbibliotheek, een dvd-speler, een PlayStation, een digitale tv en enkele laptops. Wil je kind hiervan gebruikmaken, vraag het dan aan een verpleegkundige op de afdeling.
Elke week (behalve in de zomervakantie) brengen de Mediclowns een bezoek aan de zieke patiëntjes. De geplande bezoeken worden aangekondigd via het informatiebord op de afdeling. Bekijk hier hun filmpje.
Het Charter van het gehospitaliseerde kind van de European Association for Children in Hospital vormt in het Sint-Trudo Ziekenhuis het uitgangspunt voor de organisatie van de opvang en de zorg voor zowel ambulante als opgenomen kinderen. Het Charter is opgebouwd uit 10 artikels, die je hier kan vinden. In onze dagelijkse werking en bij de benadering van de kinderen hebben we ons op dit charter gebaseerd. De kinderafdeling is zodanig ingericht dat de kinderen niet het gevoel hebben dat ze in een ziekenhuis zijn (kamers en gangen met warme kleuren, tekeningen, een grote speelruimte ...). Via een aantal kindvriendelijke initiatieven proberen we onze patiëntjes maximaal gerust te stellen en hun verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.
Een operatie is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Het is dan ook belangrijk dat aan de kinderen zo duidelijk mogelijk verteld wordt wat er gaat gebeuren. Hierdoor neemt de angst voor het onbekende af en worden ze meestal rustiger. Om de ambulante patiëntjes voor hun operatie gerust te stellen, legt de spelbegeleidster samen met handpop Sam via een fotoboek het traject uit van de kinderafdeling naar het operatiekwartier. De kinderen ontvangen afhankelijk van de operatie ook een stickerblad met de belangrijkste ‘haltes’ tijdens het traject en mogen zelf leuke stickers kiezen. Deze mogen ze op het stickerblad plakken naarmate ze het traject doorlopen hebben. Na de operatie ontvangen ze van de spelbegeleidster ook een 'flinkdiploma'.
![]()
Patiëntjes die voor een onderzoek naar bijvoorbeeld radiologie of nucleaire geneeskunde moeten, kunnen daar sinds juli 2018 zelf naartoe rijden in een heus VW-minibusje. Op die manier proberen we het bezoek aan de dokter wat leuker te maken. Het autootje heeft een afstandsbediening waarmee de verpleegkundige het kan besturen, maar kinderen kunnen ook zelf rijden door op het gaspedaal te duwen. Deze blitse mini werd gesponsord door de Rotary Club van Sint-Truiden.
Voor de allerkleinsten kocht het ziekenhuis een schattig duwwagentje aan.
![]()
Ook de onderzoekskamer op de kinderafdeling werd helemaal op maat van onze kleinste patiëntjes ingericht. Het onderzoek of de behandeling door de dokter vindt niet plaats op een gewone onderzoekstafel maar op een heuse brandweerwagen. Om de kinderen af te leiden werd aan het plafond een tv bevestigd zodat ze tijdens het onderzoek/de behandeling naar hun favoriete programma kunnen kijken en na een prikje worden ze getroost met een cadeautje uit de kauwgomballenautomaat. Ook op spoedgevallen en op radiologie werd de onderzoekskamer ingericht en gedecoreerd op maat van de kinderen.
Mediclowns zorgen voor een glimlach
Onze patiëntjes kijken altijd heel erg uit naar de komst van de Mediclowns.
Wekelijks komen ze op de kinderafdeling langs om met hun gekke fratsen de patiëntjes aan het lachen te brengen.
JEF in het ziekenhuis | Bekijk de beste jeugdfilms rechtstreek vanuit je bedBen jij dol op film? Wil jij graag de beste jeugdfilms (3 - 18 jaar) kijken rechtstreeks vanuit je bed? Dan is JEF in het ziekenhuis iets voor jou. Je kan toegang krijgen tot het online platform waar je een heleboel kort- en langspeelfilms kan kijken. Naast films zijn er leuke extra’s te ontdekken. Zo kan je je mening delen, stemmen, afbeeldingen of tekeningen delen of zelf leren experimenteren met de film.
Ben jij een filmfan? Vraag dan je persoonlijke code aan bij de spelbegeleidster of bij een van de verpleegkundigen op de kinderafdeling.
Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, de deelnemende ziekenhuizen, revalidatiecentra en de giften vanuit Music for Life.
In onze huidige maatschappij breiden gewichtsproblemen zich steeds meer uit. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij adolescenten en kinderen komen overgewicht en obesitas steeds vaker voor. Om het probleem van obesitas aan te pakken, is ingrijpen noodzakelijk! Het groeit er niet uit ...
Wil jij je kind helpen om op zijn/haar gewicht te letten of heb je vragen omtrent gezonde eet- en bewegingsgewoonten? Dan kun je terecht op onze obesitasraadpleging voor kinderen.
De obesitasraadplegingen worden elke eerste en derde dinsdag van de maand gehouden tussen 16.00 en 19.00 uur door dr. Catherine Meurice (kinderarts) in samenwerking met Christien Spiritus (diëtiste). Voor een afspraak kan je bellen naar het secretariaat kindergeneeskunde op het nummer 011 69 96 35.
Meer info: folder obesitasraadpleging voor kinderen.