Je veiligheid

Help mee aan veilige zorg

In het Sint-Trudo Ziekenhuis willen we naast kwaliteitsvolle zorg ook veilige zorg leveren aan onze patiŽnten. Artsen en medewerkers doen er alles aan om je verblijf veilig te laten verlopen.

Ook als patiŽnt kan je hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Hieronder enkele tips.

 

Identificatie

Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis of op de spoedafdeling wordt verzorgd, krijg je een identificatiebandje om de pols met daarop je naam en geboortedatum. Kijk deze gegevens onmiddellijk na. Wanneer er iets niet klopt, meld dit dadelijk aan de verpleegkundige of aan de balie. Het is belangrijk dat je dit bandje aanhoudt tijdens de volledige duur van je verblijf in het ziekenhuis. Werd je polsbandje toch om ťťn of andere reden verwijderd, vraag dan op je afdeling zo snel mogelijk een nieuw. Tijdens je verblijf zullen onze medewerkers je regelmatig naar je naam en geboortedatum vragen. Dit kan soms storend zijn, maar hierdoor worden misverstanden in verband met je behandeling en verzorging vermeden.

 

Medicatie

Neem bij je opname een actuele lijst mee van de medicatie die je thuis inneemt, zowel voorgeschreven medicatie als medicatie of supplementen die je op eigen initiatief neemt. Overloop eventueel met je huisarts dit lijstje, zodat je zeker bent dat je niets vergeten bent. Breng bij je opname de medicatie in de originele verpakking mee naar het ziekenhuis. Gebruik hiervoor het thuismedicatiezakje dat in het opnamedossier zit.
Licht de hulpverlener zeker in over geneesmiddelen die je niet verdraagt, allergieŽn en andere gezondheidsproblemen die je hebt.

De behandelend arts in het ziekenhuis beslist verder over je medicatiebehandeling tijdens je verblijf. Volg zijn/haar instructies goed op. De thuismedicatie kan (tijdelijk) aangepast worden om operaties of behandelingen niet te verstoren of omdat bepaalde geneesmiddelen niet samen mogen ingenomen worden.

Heb je twijfels over de medicatie die je krijgt, vraag meteen meer uitleg.

 

Stel vragen

Onze artsen zullen je informeren over je aandoening, over de geplande onderzoeken of behandeling en over eventuele risico's.

Vraag steeds uitleg aan de arts of aan de verpleegkundige, zeker als er iets onduidelijk is of als je je ergens zorgen over maakt. Informeer je steeds over de behandeling. Schrijf eventueel een aantal zaken op papier, dan kan je later nog extra uitleg vragen. Ook bij je ontslag vraag je best voldoende uitleg: hoe ziet de verdere behandeling er uit, welke medicatie moet je nemen, waar moet je nog aan denken Ö

 

Voorzorgen voor een veilige operatie

Als je geopereerd moet worden, bespreek dan vooraf met de arts het verloop van de ingreep. Laat de arts voor de operatie met een pijl aanduiden waar je geopereerd zal worden. Blijf nuchter wanneer je dat wordt gevraagd.

 

Zorg voor een goede persoonlijke hygiŽne

Een goede hygiŽne is erg belangrijk om de verspreiding van bacteriŽn tegen te gaan en infecties te voorkomen. Was en ontsmet geregeld je handen met water en zeep of met alcoholgel. De verpleegkundigen en artsen doen dit ook en dragen indien nodig handschoenen wanneer je wordt verzorgd.

 

Valpreventie

Onveilig schoeisel (bv. pantoffels) is vaak de oorzaak van valongelukken, thuis of in het ziekenhuis. Kies daarom voor schoeisel met een gesloten hiel en een stevige zool. Om dergelijke ongevallen te voorkomen, gaan we bij een opname preventief samen met jou bekijken of je een verhoogd risico loopt om te vallen.

 

JCI kwaliteitslabel

In september 2018 behaalde het Sint-Trudo Ziekenhuis het JCI-kwaliteitslabel. Deze internationaal erkende accreditering bevestigt dat het ziekenhuis werkt volgens de hoogste normen op het vlak van kwaliteit en patiŽntveiligheid.  Meer info ...