Kinderafdeling

Moet uw kindje opgenomen worden in een ziekenhuis, dan kunt u terecht op de vernieuwde kinderafdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Onze kinderafdeling telt 15 bedden (1-persoonskamers, meerpersoonskamers, isolatiekamers) en een mooie ruime speelzaal. Een team van 5 kinderartsen en 15 verpleegkundigen staat 24 uur op 24 paraat om uw kind met de beste zorgen te omringen. Als ouder mag u uw kind om het even wanneer bezoeken en kunt u zelfs overnachten in de kamer van uw kind (rooming-in). Voor rooming-in betaalt u een forfaitair bedrag per dag afhankelijk van de gekozen formule. De kinderafdeling (verpleegeenheid D2) bevindt zich op de tweede verdieping van blok D (turquoise kleur volgen). Op het telefoonnummer 011 69 97 90 kunt u dag en nacht met uw vragen terecht.


sublinken_arrow.gif  Opname sublinken_arrow.gif  Informatiefolders
sublinken_arrow.gif  Bezoek sublinken_arrow.gif  Speelzaal
sublinken_arrow.gif  Team sublinken_arrow.gif  Kindvriendelijk Ziekenhuis
sublinken_arrow.gif  Obesitasraadpleging

gang.jpg

Opname

Voorbereiding

 • Vertel uw kind vooraf waarom het in een ziekenhuis wordt opgenomen, dat dokters en verpleegsters het weer beter zullen maken en dat het zo snel mogelijk terug naar huis mag.
 • Maak uw kind niets wijs, vertel de waarheid. Vraag eventueel een verpleegkundige om hulp.
 • Zeg tegen uw kind wanneer u in het ziekenhuis zal zijn en wanneer niet. Houdt u dan ook aan die afspraken.
 • Neem altijd afscheid van uw kind. Loop niet zomaar weg. Zeg misschien al wanneer u opnieuw langs komt.
 • Minimaliseer de angst van uw kind niet, maar betuttel het ook niet. Geef uw kind het gevoel dat het best bang mag zijn voor de operatie.
 • Vertel uw kind dat het na de operatie waarschijnlijk wat pijn zal voelen.
 • Breng voor de opname eens een bezoekje aan de kinderafdeling.

Aanmelden

 • De dag van de opname meldt u zich aan via het onthaal.
 • Na inschrijving wordt u naar de kinderafdeling gebracht.

In het ziekenhuispediatrie

 • Vertel de verpleegkundige wat je kind zeker wel/niet lust.
 • Als ouder wilt u waarschijnlijk zoveel mogelijk tijd bij uw kind doorbrengen. U mag uw kind altijd bezoeken en kunt zelfs op de kamer van uw kind overnachten en mee eten. In samenspraak met de verpleegkundige kunt u mee instaan voor de verzorging van uw kind, bv. wassen, aankleden, temperatuur nemen, eten en medicatie geven, aŽrosol enz.
 • Om de rust van de andere kinderen te respecteren en/of mogelijk infectiegevaar te voorkomen, vragen we dat uw kind zoveel mogelijk op de kamer blijft en dat de kamerdeur gesloten wordt (het raam mag altijd opengezet worden).
 • Kinderen met een infuus mogen de afdeling niet verlaten. Andere kinderen mogen dit na advies van de dokter of de verpleegkundige. Verwittig wel altijd de verpleegkundige als u de afdeling even verlaat.

 ter

 Informatiefolders

terug  

Bezoek

Mama en papa zijn altijd welkom op de kinderafdeling en kunnen zelfs op de kamer van hun kind overnachten.

Andere familieleden of vriendjes kunnen dagelijks op bezoek komen tussen 14.30 en 20.30 uur.

Als uw kind werd opgenomen in een isolatiekamer, mogen geen andere kinderen op bezoek komen. Indien nodig kunnen zij worden opgevangen in de speelzaal.

rooming_in_D2.jpg

terug

Speelzaal

speelzaal pediatrie

De kinderafdeling heeft een mooie ruime speelzaal waar de kinderen in de voormiddag samen met de spelleidster kunnen spelen, tekenen, knutselen, lezen of tv kijken. In de namiddag kunnen zij er ook terecht onder toezicht van een ouder of ander volwassen familielid. De speelzaal sluit om 20.00 uur.

Als uw kind in bed moet blijven, kunt u in de speelzaal speelgoed halen; soms kunt u zelfs het kind in zijn bed naar de speelzaal brengen. Wij vragen u wel om de speelzaal altijd ordelijk achter te laten. Opruimen geldt voor iedereen!

Als uw kind werd opgenomen in de isolatiekamer, mag het enkel met afwasbaar speelgoed spelen.

Op de kinderafdeling is ook een kinderbibliotheek, een videospeler en een playstation. Wilt uw kind hiervan gebruikmaken, vraag het dan aan een verpleegkundige op de afdeling.

Eenmaal per week brengen de Mediclowns in de voormiddag een bezoek aan de zieke patiŽntjes. Hun bezoek wordt aangekondigd via het informatiebord op de afdeling. Bekijk hier hun filmpje.

 

Gratis laptops

In het kader van het My Zone project - een samenwerking tussen Telenet, Simon & Odil en Fujitsu Siemens, ontving het ziekenhuis ook 6 laptops en een i-Pad die ter beschikking zijn van de patiŽntjes (en hun ouders). Dankzij het draadloos internet kunnen de kids hiermee vanuit hun bed spelletjes spelen, op het internet surfen, e-mailen en chatten met hun vriendjes. Om deze laptops te kunnen gebruiken, volstaat het dat de ouders een aanvraag indienen bij de hoofdverpleegkundige. Eens ingelogd komen de kinderen terecht op de beschermde My Zone-webstek vanwaar ze kunnen doorklikken naar allerlei leuke kindersites. Ouders die dat wensen kunnen hun kind via een speciale voucher ook gratis onbeperkte internettoegang geven zodat ze naast de sites van de beschermde My Zone-omgeving ook de rest van het internet kunnen ontdekken.

terug

Team

Kinderartsen

Hoofdverpleegkundige

 • Lien Renkens
  011 69 97 91

Lien%20Renkens.jpg

 

 • Op het algemeen nummer van de afdeling 011 69 97 90 kunt u dag en nacht terecht met uw vragen.

terug

Kindvriendelijk Ziekenhuis

Het Charter van het gehospitaliseerde kind van de European Association for Children in Hospital vormt in het Sint-Trudo Ziekenhuis het uitgangspunt voor de organisatie van de opvang en de zorg voor zowel ambulante als opgenomen kinderen. Het Charter is opgebouwd uit 10 artikels, die u hier kunt vinden. In onze dagelijkse werking en bij de benadering van de kinderen hebben we ons op dit charter gebaseerd. De kinderafdeling is zodanig ingericht dat de kinderen niet het gevoel hebben dat ze in een ziekenhuis zijn (kamers en gangen met warme kleuren, tekeningen, een grote speelruimte ...). Via een aantal kindvriendelijke initiatieven proberen we onze patiŽntjes maximaal gerust te stellen en hun verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

 • Met handpop Sam naar het operatiekwartier

Sam.jpgEen operatie is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Het is dan ook belangrijk dat aan kinderen zo duidelijk mogelijk verteld wordt wat er gaat gebeuren. Hierdoor neemt de angst voor het onbekende af en worden ze meestal rustiger. Om de ambulante patiŽntjes voor hun operatie gerust te stellen, legt de spelbegeleidster samen met handpop Sam via een fotoboek het traject uit van de kinderafdeling naar het operatiekwartier. De kinderen ontvangen afhankelijk van de operatie ook een stickerblad met de belangrijkste Ďhaltesí tijdens het traject en mogen zelf leuke stickers kiezen. Deze mogen ze op het stickerblad plakken naarmate ze het traject doorlopen hebben. Na de operatie ontvangen ze van de spelbegeleidster ook een 'flinkdiploma'.

 • Naar een onderzoek? Met de auto!

VW.jpg  Duwwagentje_w.jpg

PatiŽntjes die voor een onderzoek naar bijvoorbeeld radiologie of nucleaire geneeskunde moeten, kunnen daar sinds juli 2018 zelf naartoe rijden in een heus VW-minibusje. Op die manier proberen we het bezoek aan de dokter wat leuker te maken. Het autootje heeft een afstandsbediening waarmee de verpleegkundige het kan besturen, maar kinderen kunnen ook zelf rijden door op het gaspedaal te duwen. Deze blitse mini werd gesponsord door de Rotary Club van Sint-Truiden.

Voor de allerkleinsten kocht het ziekenhuis een schattig duwwagentje aan.

 •  Onderzoek op de brandweerwagen

dokterskamer.jpg Kauwgumballenautomaat2.jpg

Ook de onderzoekskamer op de kinderafdeling werd helemaal op maat van onze kleinste patiŽntjes ingericht. Het onderzoek of de behandeling door de dokter vindt niet plaats op een gewone onderzoekstafel maar op een heuse brandweerwagen. Om de kinderen af te leiden werd aan het plafond een tv bevestigd zodat ze tijdens het onderzoek/de behandeling naar hun favoriete programma kunnen kijken en na een prikje worden ze getroost met een cadeautje uit de kauwgomballenautomaat. Ook op spoedgevallen en op radiologie werd de onderzoekskamer ingericht en gedecoreerd op maat van de kinderen.

 • Mediclowns zorgen voor een glimlach

mediclowns2.jpgOnze patiŽntjes kijken altijd heel erg uit naar de komst van de Mediclowns.

Wekelijks komen ze op de kinderafdeling langs om met hun gekke fratsen de patiŽntjes aan het lachen te brengen.  

 

 

 

 

 

 

Film%20pediatrie_web.jpg

 • JEF in het ziekenhuis | Bekijk de beste jeugdfilms rechtstreek vanuit je bed

Ben jij dol op film? Wil jij graag de beste jeugdfilms (3 - 18 jaar) kijken rechtstreeks vanuit je bed? Dan is JEF in het ziekenhuis iets voor jou. Je kan toegang krijgen tot het online platform waar je een heleboel kort- en langspeelfilms kan kijken. Naast films zijn er leuke extraís te ontdekken. Zo kan je je mening delen, stemmen, afbeeldingen of tekeningen delen of zelf leren experimenteren met de film.

Ben jij een filmfan? Vraag dan je persoonlijke code aan bij de spelbegeleidster of bij een van de verpleegkundigen op de kinderafdeling.

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, de deelnemende ziekenhuizen, revalidatiecentra en de giften vanuit Music for Life.

 

Obesitasraadpleging voor kinderen

In onze huidige maatschappij breiden gewichtsproblemen zich steeds meer uit. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij adolescenten en kinderen komen overgewicht en obesitas steeds vaker voor. Om het probleem van obesitas aan te pakken, is ingrijpen noodzakelijk! Het groeit er niet uit ...

Wil jij je kind helpen om op zijn/haar gewicht te letten of heb je vragen omtrent gezonde eet- en bewegingsgewoonten? Dan kun je terecht op onze obesitasraadpleging voor kinderen.

De obesitasraadplegingen worden elke eerste en derde dinsdag van de maand gehouden tussen 16.00 en 19.00 uur door dr. Catherine Meurice (kinderarts) in samenwerking met Christien Spiritus (diŽtiste). Voor een afspraak kunt u bellen naar het secretariaat kindergeneeskunde op het nummer 011 69 96 35.

Meer info: folder obesitasraadpleging voor kinderen.

 

terug