Spoedgevallen

Het Sint-Trudo Ziekenhuis beschikt over een gespecialiseerde spoedgevallendienst. PatiŽnten die in een dringende of levensbedreigende situatie verkeren of dringende medische verzorging nodig hebben, worden er 24 uur op 24 snel en efficiŽnt opgevangen en verzorgd door een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en spoedartsen.

Bovendien staat de spoedgevallendienst van het Sint-Trudo Ziekenhuis ook in voor de ziekenwagenfunctie 100 in de regio zuidwest Limburg en de MUG-functie in de regio zuidwest Limburg en in een (beperkt) deel van de provincies Vlaams-Brabant en Luik.

U kunt de spoedgevallendienst contacteren op het nummer 011 69 93 33.

Hebt u dringend medische hulp nodig (ziekenwagen, MUG) dan is het beter onmiddellijk het nummer 100 (112) te bellen.

 

Ingang spoed

De dienst spoedgevallen bevindt zich aan de achterzijde van het ziekenhuis en heeft een aparte ingang (zie plan). Van op de parking volgt u de wegwijzer Ďingang spoedgevallení. Opgelet: deze toegang is afgesloten omwille van veiligheids- en privacy redenen. U dient zich aan te melden via de parlofoon. Een verpleegkundige zal u via de parlofoon vragen naar de reden van uw komst en komt u vervolgens halen. Het is mogelijk dat u even moet wachten, waarvoor alvast onze verontschuldigingen.

Bent u al in het ziekenhuis, dan volgt u de letter C op rode achtergrond naar de dienst spoedgevallen.

Tussen 21.00 uur en 6.45 uur heeft u enkel toegang tot het ziekenhuis via de ingang van spoedgevallen. Binnen dit tijdspanne kunt u het ziekenhuis enkel verlaten via de nachtuitgang in blok A (radiologie/revalidatie). Vanuit de inkomhal is hiernaar bewegwijzering voorzien. Als u zich aanmeldt via de parlofoon, wordt de deur geopend. Er is ook een parkeerautomaat aanwezig aan deze uitgang.

 

spoed.jpg


sublinken_arrow.gif  Spoedgeval?

sublinken_arrow.gif  Spoedopname

sublinken_arrow.gif  Contact sublinken_arrow.gif  Informatiefolders

sublinken_arrow.gif  Wie wordt het eerst geholpen?


Spoedgeval?

 

De realiteit leert echter dat niet alle patiŽnten die zich op spoedgevallen aanmelden in een levensbedreigende situatie verkeren of dringende medische hulp nodig hebben. Dit komt vaak omdat patiŽnten niet weten op welke dienst ze een beroep moeten doen bij ongeval of ziekte. In niet kritieke situaties of met kleine ongelukjes, snijwonden, chronische klachten e.d. wordt u vaak sneller en minstens evengoed geholpen door uw huisarts of in zijn afwezigheid door de lokale wachtdienst.

Klik hier voor een overzicht van de medische wacht- en hulpdiensten om te kijken waar u, bij ziekte of ongeval, best terecht kan voor de gepaste hulpverlening.

MUG

terug

Spoedopname

Bij een spoedopname meldt u zich aan via het onthaal van de dienst spoedgevallen. Van op de parking volgt u de wegwijzers Ďingang spoedgevallení; in het ziekenhuis volgt u de letter C op rode achtergrond.

Wat meebrengen?

  • identiteitskaart
  • schriftelijke verwijsbrief huisarts
  • lijst thuismedicatie en voorraad voor de komende 24 uur (in originele verpakking)
  • verzekeringsdocumenten (wanneer u het slachtoffer bent van een werk-, sport- of schoolongeval)

Goed om weten!

Als u zich op de dienst spoedgevallen aanbiedt zonder verwijsbrief van uw huisarts of zonder tussenkomst van de dienst 100 moet u meer remgeld betalen.

terug

 

Eerste consult: voorrang meest kritieke patiŽnten

Wanneer u zich aanmeldt op de dienst spoedgevallen, wordt u na uw aankomst zo snel mogelijk gezien door een spoedgevallenverpleegkundige (eventueel door een spoedarts) en krijgt u een spoedgevallen-behandelcode (prioriteit) toegewezen. Hierbij krijgen patiŽnten met zeer ernstige en mogelijks levensgevaarlijke aandoeningen steeds voorrang. Hierdoor is het mogelijk dat patiŽnten die zich later aangemeld hebben toch vroeger gezien worden.

Behandelcode:

Personen met een dringende (kritische) zorgvraag worden eerst gezien door een arts. Dit vrijwel onmiddellijk tot uiterlijk binnen de 10 min. na uw aanmelding op spoed.

De overige patiŽnten worden vervolgens geconsulteerd door een arts in functie van de drukte en de werklast.

We proberen u hierover gepast en regelmatig te informeren. Indien er iets niet duidelijk is, vraag het gerust aan een van de verpleegkundigen.

Gelieve niet te drinken en/of te eten tenzij u dit vooraf afgestemd heeft met uw behandelend verpleegkundige en/of arts.

Na het eerste contact met de spoedverpleegkundige en/of de spoedarts wordt u in de wachtzaal geplaatst of gaat u naar de onderzoekskamer. Als de eerste onderzoeken zijn uitgevoerd, is het wachten op de resultaten. Dit kan enige tijd duren (bij radiologie gemiddeld 30 min., bij bloedonderzoek gemiddeld 60 min.). Soms dient u nog gezien te worden door een arts-specialist. In niet acute situaties kan dit de wachttijd aanzienlijk doen oplopen aangezien de arts dit consult dient te organiseren doorheen zijn andere planningen en afspraken.

Permanentie op spoed

Op de spoedgevallendienst van het Sint-Trudo Ziekenhuis is altijd permanentie van 1 spoedarts en 2 spoedverpleegkundigen. Overdag zijn er meestal 2 spoedartsen aanwezig. U kunt hen steeds aanspreken bij vragen en/of onduidelijkheden. Soms wordt de spoedarts weggeroepen voor een MUG-opdracht. Dit kan uw verblijftijd op spoed doen oplopen. Elk van de spoedartsen behandelt ook zoveel mogelijk zijn/haar eigen patiŽnten waardoor de volgorde van behandeling al eens kan wijzigen.

Ambulante behandeling

Als u niet dient opgenomen te worden, mag u na de behandeling terug naar huis. In afwachting van uw behandeling kan de wachttijd - zeker bij drukte - oplopen tot 2 ŗ 4 uur. Uitzonderlijk zelfs langer.

Opname

Indien na onderzoek blijkt dat u dient opgenomen te worden, kan de verblijftijd op spoed oplopen tot 4 ŗ 6 uur. Dit hangt zeer sterk af van het vrijkomen en terug beschikbaar raken van bedden op de verpleegafdelingen. In uitzonderlijke gevallen dient u 24 uur op spoed te verblijven. Het bezoek op spoed is beperkt tot 1 ŗ 2 personen per patiŽnt.

Wat moet u betalen?

U ontvangt thuis een factuur voor de onderzoeken/behandelingen op spoed. Enkel bij afwijkingen/onregelmatigheden dient u vooraf een voorschot te betalen. U betaalt minder met een verwijsbrief van uw huisarts, als u wordt gebracht met de ziekenwagen of wanneer u aansluitend wordt opgenomen. We raden u dus aan om indien mogelijk vooraf uw huisarts te raadplegen. 

 terug

Contact

Tel.: 011 69 93 33
Fax: 011 69 93 59
E-mail: mailto:spoedgevallen@stzh.be

 

Medisch diensthoofd:

Spoedartsen :

 

Hoofdverpleegkundigen:

  • Geert Berden
    Geert%20Berden.jpg


  • Gert Plevoets
    Gert%20Plevoets.jpg

terug

 

Informatiefolders

 Hier kunt u volgende informatiefolders downloaden:

terug