Borstcentrum

logo_borstcentrum.jpg

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in de westerse wereld. In BelgiŽ krijgt 1 op de 10 vrouwen in de loop van haar leven borstkanker. De oorzaak is meestal niet gekend. Slechts bij een minderheid (5 %) is borstkanker genetisch bepaald. Bij mannen komt borstkanker eerder zelden voor (slechts 1,5 % van alle borstkankers). Momenteel worden steeds meer initiatieven genomen om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken en te bestrijden.

In het borstcentrum van het Sint-Trudo Ziekenhuis kunnen patiŽnten met borstaandoeningen en hun familie terecht voor diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychosociale begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie.

De behandeling van borstkanker is een multidisciplinaire aangelegenheid. Verschillende disciplines komen aan bod, vaak in combinatie: heelkunde, radiotherapie (bestraling), medische oncologie (chemo- en/of hormonale therapie). De medisch-technische diensten staan in voor een exacte diagnose van de borsttumoren. Het borstcentrum garandeert een vlotte samenwerking van al deze diensten.

In een wekelijkse multidisciplinaire vergadering overleggen de specialisten over diagnose, behandeling en eventuele nabehandeling voor patiŽnten met zowel goed- als kwaadaardige borsttumoren. Hierdoor verkort de tijdspanne tussen onderzoeken, diagnose en behandeling wat de genezingskansen van de patiŽnt ten goede komt.

Een borstverpleegkundige begeleidt de patiŽnten (en hun familie) persoonlijk vanaf de diagnosestelling tot en met de nabehandeling. De patiŽnten kunnen tijdens om het even welke fase van de behandeling een beroep op haar doen.


sublinken_arrow.gif  Team sublinken_arrow.gif  Borstverpleegkundige  
sublinken_arrow.gif  Raadplegingen

sublinken_arrow.gif  Informatiebrochure [pdf]

 
sublinken_arrow.gif  Infosessies sublinken_arrow.gif  Dag tegen Kanker


 

Team

Het multidisciplinair team van het borstcentrum bestaat uit:

Gynaecologie:

Dr. Christa Eerdekens, coŲrdinator borstcentrum 
Tel.: 011 69 94 85

Medische oncologie:

Dr. Jolanda Verheezen
Dr. Elke Van Mieghem
Dr. Elien Dewaele
Tel.: 011 69 96 00

Radiologie/Mammografie/Echografie:

Dr. Geert Vandenbosch
Dr. Stefaan Verhamme
Dr. Annelies Rappaport
Tel.: 011 69 92 76

Dienst pathologie:

Dr. Sigrun Delvaux
Dr. David Strybol
Tel.: 011 69 92 60

Plastische heelkunde:

Dr. Thomas Lauwers 

Borstverpleegkundigen:

Caroline Knapen 
K5714Caroline.jpg

Carine Scheys
S2995Carine.jpg

Psychologe:

Hilde Severijns
S3746Hilde.jpg

Radiotherapeutische oncologie:

Dr. Paul Bulens
Dr. Leen Noť
Tel.: 011 30 98 90

terug

Borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige is de vertrouwenspersoon van patiŽnten met een borsttumor. Samen met het medisch en verpleegkundig team staat zij in voor de informatieve en de emotionele begeleiding van de patiŽnte en haar familie van bij de diagnosestelling tot de nabehandeling.

Wanneer je van je arts te horen krijgt dat je borstkanker hebt, kom je in een crisissituatie terecht waarbij heel wat vragen en twijfels opduiken. De borstverpleegkundige informeert en steunt je vanaf het eerste ogenblik.

De borstverpleegkundige begeleidt je (en je familie) ook tijdens je ziekenhuisopname, zowel voor als na de ingreep. Ze geeft uitleg over de ingreep en de mogelijke gevolgen ervan op lichamelijk en psychisch vlak. Ook na het ontslag uit het ziekenhuis kun je met al je vragen, twijfels en bekommernissen terecht bij de borstverpleegkundige. Ook als je enkel nood hebt aan een luisterend oor.

Kom je in aanmerking voor een nabehandeling dan biedt de borstverpleegkundige je psychologische ondersteuning en geeft zij je meer informatie over de behandeling en de eventuele nevenwerkingen.

Bij de borstverpleegkundige kun je diverse informatiebrochures verkrijgen rond zelfhulpgroepen, prothesen, voeding, vermoeidheid Ö

De borstverpleegkundigen van het Sint-Trudo Ziekenhuis zijn:

  • Caroline Knapen
  • Carine Scheys

terug

Raadplegingen

 

terug