Inwendig dagziekenhuis

In het inwendig dagziekenhuis kan je een onderzoek of behandeling ondergaan op ambulante wijze, dat betekent dat je de dag van de behandeling naar het ziekenhuis komt en nog diezelfde dag terug naar huis kan. 

Het grootste deel van de patiŽnten komt voor een chemobehandeling of een oncologische behandeling, maar je kan in het inwendig dagziekenhuis ook terecht voor gastro-enterologische (gastroscopies onder narcose Ö), cardiologische en dermatologische onderzoeken.  Ook puncties, leverbiopsies, pijnbehandelingen, plaatsingen van een poortkatheter, infuustherapieŽn en bloedtransfusies vinden in het inwendig dagziekenhuis plaats.

Het inwendig dagziekenhuis bevindt zich op de 3de verdieping van blok E. Van in de centrale inkomhal volg je de bruine kleur.


sublinken_arrow.gif  Voorbereiding dagopname sublinken_arrow.gif  Verloop dagopname chemobehandeling
sublinken_arrow.gif  Wat meebrengen? sublinken_arrow.gif  Ontslag
sublinken_arrow.gif  Thuis sublinken_arrow.gif  Wanneer arts contacteren bij chemo
sublinken_arrow.gif  Infosessies Kom op tegen Kanker sublinken_arrow.gif  Informatiefolders

Voorbereiding dagopname

 • De dag van de behandeling hoef je niet nuchter te zijn, tenzij anders afgesproken.
 • Je besteedt de nodige aandacht aan lichaamshygiŽne: een bad of douche de ochtend van de behandeling is aangewezen.
 • Je komt op tijd (hou rekening met de verkeersdrukte).  Bij oponthoud moet je het dagziekenhuis verwittigen (011 69 97 80).
 • Je mag je ochtendmedicatie nemen met een klein slokje water (tenzij anders meegedeeld door je arts).

Indien je ís morgens ziek bent of koorts hebt, verwittig dan zo snel mogelijk het inwendig dagziekenhuis op het nummer 011 69 97 80, dit om je behandeling te annuleren en/of te verplaatsen.

terug

Verloop dagopname chemobehandeling

Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan bij de dienst inschrijvingen (in de inkomhal). Hier ontvang je een opnameblad en naamklevertjes. Vervolgens ga je eerst naar het laboratorium  (blok D, 1ste verdieping) om bloed te laten nemen. Daarna ga je naar het inwendig dagziekenhuis (blok E, 3de verdieping, ingang via de dubbele deur).

terug

Wat meebrengen

 • identiteitskaart
 • documenten voor de hospitalisatieverzekering (bv. Medicard Ö)
 • alle medicatie die je normaal thuis neemt/medicatielijst
 • gemakkelijk zittende kledij (voor chemotherapie: kledij met V-hals of knopen vooraan)
 • eventueel een boek, een tijdschrift

terug

Ontslag

Je kan terug naar huis wanneer de dokter in samenspraak met de verpleegkundigen hiervoor zijn akkoord verleent. Je krijgt een brief mee met een nieuwe afspraak en informatie over je eventuele nabehandeling (+ de nodige medicatie of de voorschriften hiervoor).

Vaak is het af te raden dat je zelf met de wagen rijdt. Bespreek met de arts welke wijze van vervoer voor jou het meest geschikt is. Bij chemotherapie is er een tegemoetkoming van het ziekenfonds in de reiskosten voorzien. De verpleegkundige of de arts zal je dan bij elke behandeling een vervoersattest bezorgen. Na de behandelingen breng je dit attest binnen bij je ziekenfonds.

terug

Thuis

Het inwendig dagziekenhuis werkt nauw samen met de sociale dienst en de psychologen. Vraag hierover meer info aan de verpleegkundigen.

Indien er thuis problemen zouden zijn, of als je om ťťn of andere reden ongerust bent, kan je contact opnemen met het inwendig dagziekenhuis of je huisarts. Je huisarts werkt nauw samen met je behandelend arts in het ziekenhuis.

terug

Wanneer je arts contacteren tijdens chemo?

 • Tekens van infectie (koorts boven 38įC en/of koude rillingen; keelpijn; branderig gevoel en/of pijn bij het wateren;
 • Indien je langer dan 24 uur last hebt van overvloedig braken, diarree, constipatie;
 • Plotse huiduitslag;
 • Kortademigheid;
 • Pijn in de mond, moeilijkheden of pijn bij het slikken;
 • Blauwe plekken zonder dat je gevallen bent of je je gestoten hebt;
 • Of wanneer je je zorgen maakt om een of ander symptoom.

terug

Je kan terecht op het inwendig dagziekenhuis op weekdagen van 08.00 uur tot 18.00 uur, op het telefoonnummer 011 69 97 80.
Vanaf 18.00 uur kan je de afdeling oncologie contacteren op het telefoonnummer 011 69 97 30

 

Verwenkamer voor oncopatiŽnten 

Voor patiŽnten die verblijven op de afdeling oncologie of die een chemobehandeling krijgen in het dagziekenhuis werd in samenwerking met Huis Erika Thijs vzw een speciale verwenkamer ingericht. De patiŽnten kunnen er terecht voor een zachte gelaatsverzorging/relaxerende massage door een schoonheidsconsulente van Huis Erika Thijs. De behandeling is volledig gratis voor de patiŽnt. Voor meer info over de data en om in te schrijven voor een sessie in de verwenkamer kan je terecht bij het oncoteam via 011 69 91 11).

 

Infosessies i.s.m. Kom op tegen Kanker

Jaarlijks worden in samenwerking met Kom op tegen Kanker een aantal infosessies georganiseerd voor mensen met kanker (tijdens de behandelings- of verwerkingsfase). Niet alleen de patiŽnt, maar ook de partner, familie of vrienden kunnen gebruikmaken van dit aanbod. Bij deze activiteiten staan informatie en lotgenotencontact centraal.

Voor de geplande activiteiten: neem contact op met het oncoteam.

 

Filmpje 'Look Good Feel Better'.

Deze sessies zijn gratis. Gelieve wel vooraf in te schrijven bij Caroline (zie hieronder).

Meer info over deze  infosessies kan je krijgen bij:

 

Informatiefolders

 

terug