Klinisch laboratorium

Om een goede diagnose te kunnen stellen, heeft de dokter vaak informatie nodig over bijvoorbeeld uw bloed, urine, sputum, stoelgang of andere lichaamsvochten. Uw specialist maar ook uw huisarts stuurt u dan naar een klinisch laboratorium om bloed te laten prikken of uw urine, stoelgang of andere lichaamsvochten te laten onderzoeken. Deze stalen worden 24/24 uur en 7 dagen op 7 binnen het laboratorium geanalyseerd en dit zowel voor patiŽnten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (gehospitaliseerd) als voor patiŽnten die zich met een aanvraag na de consultatie bij een huisarts of specialist in het laboratorium aanbieden (ambulant). Het laboratoriumonderzoek is essentieel bij het herkennen van veel ziekten, het inschatten van een prognose en het monitoren van de ingestelde therapie. Het labo is de klok rond actief en voert zoín 800 000 metingen per jaar uit. Er werken een 20-tal medewerkers waaronder 4 klinisch biologen. Hieronder vindt u meer informatie over de werking van het laboratorium.

 


sublinken_arrow.gif Waar vindt u het laboratorium? sublinken_arrow.gif Wat neemt u mee?
sublinken_arrow.gif Door wie wordt u geholpen? sublinken_arrow.gif Werkgebied van het laboratorium
sublinken_arrow.gif Stalen thuis verzamelen sublinken_arrow.gif Uitslag / resultaat
sublinken_arrow.gif Kwaliteitsnormen


 

Waar vindt u het laboratorium?

Als u voor het afnemen van bloed of het inleveren van andere materialen naar het laboratorium komt, kunt u in het ziekenhuis de wegwijzers laboratorium klinische biologie volgen. U vindt het laboratorium op de eerste verdieping. Het laboratorium werkt niet met afspraken. Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 18.00 uur gewoon binnenlopen. Bij het laboratorium kunt u zich melden aan de balie. De baliemedewerker controleert uw gegevens en voert deze in de computer in. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de wachtkamer waar u op volgorde van aanmelden wordt geroepen voor de bloedafname. In principe mag u verwachten dat de wachttijden het kortste zijn gedurende de tweede helft van de ochtend en de tweede helft van de middag.

wachtzaal.JPG 

 Terug

Wat neemt u mee?

Als u naar het laboratorium komt, zorg er dan voor dat u de volgende gegevens bij de hand heeft:

 • Aanvraagformulier dat u hebt gekregen via uw huisarts of specialist.
 • U kunt zich laten inschrijven aan de inschrijvingsbalie in de inkomhal van het ziekenhuis. Hiervoor hebt u uw identiteitskaart nodig. Als u niet in het bezit bent van een inschrijving van het ziekenhuis, dient u ons een recente mutualiteitsklever te overhandigen.

Terug

Door wie wordt u geholpen?

In het laboratorium werken mensen met verschillende functies: secretaresse, medisch laboratorium technoloog en onderhoudspersoneel. De eindverantwoordelijkheid en leiding ligt bij de klinisch biologen. In de meeste gevallen heeft u alleen contact met de baliemedewerker en de laborante die bloed bij u prikt. Hieronder vindt u een overzicht van de medewerkers achter de schermen.

 • Laborante bloedafname
  De laborante bloedafname ontvangt u in de wachtzaal van het laboratorium, verwerkt uw aanvraagbon en prikt het bloed. Als het druk is in de wachtkamer, kunt u ook geholpen worden door andere laboranten of door de klinisch biologen.
 • Medisch Laboratorium Technoloog (laborant)
  Een team van A1 geschoolde MLTís zorgt, onder supervisie van de klinisch biologen, voor het uitvoeren van de aangevraagde onderzoeken. Ze gebruiken hiervoor de nieuwste toestellen en methodes, die continu geŽvalueerd worden.
 • Klinisch bioloog
  De klinisch bioloog (arts of apotheker-specialist) is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitgevoerde onderzoeken. Hij of zij zorgt ervoor dat de gebruikte technieken up-to-date zijn en voldoen aan de gangbare kwaliteitseisen. Ook vervult de klinisch bioloog een adviserende rol naar de dokter omtrent het laboratoriumonderzoek en de interpretatie van de uitslagen. De onderstaande klinisch biologen zijn werkzaam op het laboratorium van dit ziekenhuis:

  Apr. P. Gabriels
  Prof. dr. apr. Davy Kieffer
  Apr. M. Verdonck
  Dr. W. Maurissen

laborante 

 Terug

Werkgebied van het laboratorium

Het labo bestaat uit verschillende onderdelen:

 • bloedafname + secretariaat: afname van allerlei stalen (bloed, urine, wondvocht Ö). Registeren van de aanvragen en creŽren van barcodes waardoor patiŽntverwisseling wordt vermeden en waardoor de toestellen met elkaar en met de centrale computer kunnen communiceren.
 • bacteriologie: hier worden bacteriŽn gekweekt uit allerlei soorten stalen en wordt getest met welke antibiotica deze infecties kunnen behandeld worden. Verder wordt er ook intensief gezocht naar ziekenhuisbacteriŽn.
 • chemie: bepaling van vele parameters in serum (glucose, cholesterol, vetten, nierfunctie, hartenzymen, leverenzymen, reumatesten, schildklier- en andere hormonen, tumormerkers , virussen zoals hepatitis; HIV, screening op trisomie 21Ö) met behulp van chemische reacties.
 • stolling: bepaling van stollingstijden in plasma ( PT, APTT Ö) voor opsporing van stollingsafwijkingen en opvolgen van antistollingstherapie (vb. Marcoumar).
 • hematologie: bepaling van bloedelementen en cellen in bloed (hemoglobine, rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes Ö). Bepaling van bloedgroep en uitvoeren van kruisproeven (voor patiŽnten die bloedtransfusie nodig hebben).
 • speciale afdeling: spermaonderzoek in verband met vruchtbaarheidsbehandeling en toxicologisch laboratorium i.v.m. het opsporen en/of doseren van geneesmiddelen of giftige stoffen.

Voor het uitvoeren van deze onderzoeken beschikt het laboratorium over verschillende moderne, computergestuurde toestellen. Daarnaast voert men sommige analyses nog geheel of gedeeltelijk met de hand uit. Spoedonderzoeken worden op elk moment van de dag uitgevoerd zodat in acute situaties de resultaten op zeer korte termijn beschikbaar zijn.

labo

Terug

Stalen thuis verzamelen

 • Urine
  Als u voor onderzoek een urinestaal moet inleveren, moet u de urine opvangen in een speciaal hiervoor bestemd potje. U kunt deze potjes, op vertoon van uw aanvraagbon, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met urine levert u ook hier terug in. U heeft altijd de mogelijkheid om uw urine te collecteren binnen het labo. Indien u voor onderzoek gedurende 24 uur urine moet verzamelen, moet u die urine verzamelen in speciaal hiervoor bestemde containers. U kunt deze containers, op vertoon van uw aanvraagbon, afhalen bij de balie van het laboratorium. De instructies voor het verzamelen van de urine zijn beschreven op deze containers en worden u verduidelijkt bij het afhalen. Inleveren van de gevulde containers moet eveneens bij de balie van het laboratorium.
 • Stoelgang
  Als u voor onderzoek stoelgang moet inleveren, moet u deze opvangen in een speciaal hiervoor bestemd potje. U kunt deze potjes, op vertoon van uw aanvraagbon, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met stoelgang moet hier eveneens ingeleverd worden.
 • Sperma
  Indien u voor onderzoek sperma moet inleveren, moet u het sperma opvangen in een speciaal hiervoor bestemd potje. U kunt deze potjes, op vertoon van uw aanvraagbon, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met sperma moet vůůr 12.00 uur ingeleverd worden bij de balie van het laboratorium. Sperma mag bij afgifte aan de balie niet ouder zijn dan 0.5 uur. Voor een spermacapacitatie of spermaonderzoek wordt een afspraak gemaakt op het laboratorium. U ontvangt dan eventueel een potje met de gepaste bewaarvloeistof. Dit staal mag niet ouder zijn dan 0.5 uur wanneer het aan de balie wordt afgegeven.
 • Sputum
  Als u voor onderzoek sputum moet inleveren, moet u deze opvangen in een speciaal hiervoor bestemd potje. U kunt deze potjes, op vertoon van uw aanvraagbon, afhalen bij de balie van het laboratorium. Het potje met stoelgang moet hier ook opnieuw ingeleverd worden.

Terug

Uitslag / resultaat

De uitslag van het onderzoek wordt enkel meegedeeld aan uw arts. Dit kan schriftelijk, telefonisch of elektronisch gebeuren. U kunt het resultaat aan hem/haar opvragen. Soms is dit tijdens uw volgende bezoek aan de geneesheer, soms kunt u hem/haar voor de uitslag bellen. Uw arts spreekt dit met u af. Voor standaardonderzoek is het resultaat meestal binnen het uur beschikbaar, maar voor sommige onderzoeken duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat de uitslag bekend is.

 Terug

Kwaliteitsnormen

Het werk in het laboratorium wordt zeer streng gecontroleerd en bewaakt. Hiervoor is een totaal kwaliteitssysteem opgesteld waarvan de principes vastliggen in het kwaliteitshandboek.