05 september 2013

Zesde Euregiotour op 6 en 7 september: 220 km fietsen voor meer orgaandonoren

Zesde Euregiotour op 6 en 7 september: 220 km fietsen voor meer orgaandonoren Zesde Euregiotour op 6 en 7 september: 220 km fietsen voor meer orgaandonoren Zesde Euregiotour op 6 en 7 september: 220 km fietsen voor meer orgaandonoren 

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september fietsen 90 mensen door de Euregio om aandacht te vragen voor orgaandonatie. Het Sint-Trudo Ziekenhuis neemt voor de 4de maal op rij deel met een ploeg van 15 renners waaronder ook twee dialysepatiënten. Het volledige peloton wordt op zaterdagnamiddag 7 september omstreeks 14.30 uur ontvangen op de Groenmarkt in Sint-Truiden.

Jaarlijks sterven onnodig veel mensen omdat er niet tijdig een orgaan beschikbaar is. Dat komt omdat er onvoldoende donoren zijn om aan de groeiende behoefte aan organen en weefsels te voldoen. "Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Zo kan bijvoorbeeld een hart, een lever of een nier een leven redden of de kwaliteit van leven van erg zieke patiënten aanzienlijk verbeteren", aldus dr. Sven Smets, nefroloog in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Met de organisatie van de Euregiotour wil de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie deze problematiek in de schijnwerpers plaatsen en op een positieve manier aandacht vragen voor het belang van transplantatie, orgaandonatie en dus donorregistratie. Getransplanteerden en sympathisanten dragen deze boodschap al fietsend uit en hopen zo het publiek aan te sporen zich te laten registreren als orgaandonor, dan wel hun visie op orgaandonatie nog eens te overdenken en met hun naasten te bespreken.

In totaal nemen zo'n 90 renners deel aan de Euregiotour. Naast teams uit Belgische en Nederlandse ziekenhuizen (Sint-Trudo Ziekenhuis, Jessaziekenhuis, CHU Liège, Atriumziekenhuis Heerlen, AZ Maastricht en Orbis Medisch Centrum Sittard) fietsen ook getransplanteerden, dialysepatiënten, prominenten en sympathisanten mee. Op vrijdag 6 september start het peloton in Valkenburg voor een tocht van 100 km met haltes in Kerkrade en Sittard en een ploegentijdrit bij de Fromberg. De ?Belgische dag' start in het azM en voert het peloton achtereenvolgens naar Luik, Sint-Truiden, Hasselt en weer terug naar Maastricht (120 km).

Het rennersteam van het Sint-Trudo Ziekenhuis bestaat uit 15 renners, waaronder 6 vrouwen (artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers). In het team ook twee patiënten: Piet (Halle-Boeienhoven) werd in november 2010 voor de 2de maal getransplanteerd en neemt al voor de 4de keer op rij deel in het team van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Jean-Pierre (Borgloon) is een dialysepatiënt die voor de eerste maal meerijdt.

De renners worden op zaterdag 7 september 2013 omstreeks 14.30 uur verwacht op de Groenmarkt in Sint-Truiden waar ze bij een hapje en een drankje (aangeboden door het stadsbestuur) even op adem kunnen komen. Burgemeester Veerle Heeren zal er het peloton toespreken.