20 maart 2014

Sint-Trudo Ziekenhuis neemt ultramoderne CT-scanner met lage dosis in gebruik

Sint-Trudo Ziekenhuis neemt ultramoderne CT-scanner met lage dosis in gebruik 

De dienst radiologie van het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft sinds kort een stap voorwaarts gezet in de richting van veiligheid, beeldkwaliteit met de installatie van de eerste Siemens Somatom Definition Edge CT-scanner in België. Dit apparaat maakt het mogelijk om haarscherpe beelden te maken van heel het lichaam en dit met minder straling dan andere CT-scanners.

Lage stralingsdosis

Door de allernieuwste technieken moeten er minder stralen gebruikt worden bij het scannen van de patiënt. De stralingsdosis kan gemiddeld tot 70 % verlaagd worden in vergelijking met klassieke CT-scanners met zelfs een betere beeldkwaliteit. Waar we voorheen in veel gevallen liever een ander onderzoek gebruikten om mensen niet aan de straling bloot te hoeven stellen, kunnen we nu een onderzoek met de CT-scanner doen.
Zelfs voor de allerkleinsten, die van nature uit kwetsbaarder zijn voor X-stralen, heeft de scanner speciale programma's voorzien om de stralen nog extra te verminderen.
Deze scanner is zelfs in staat stralingsgevoelige organen zoals o.a. de ooglens, schildklier en borsten, extra te beschermen.

Beeldkwaliteit

De uitdaging in de radiologie ligt er ondermeer in om zo snel mogelijk een ziekte in een beginstadium op te sporen en de kleinste breuken vast te stellen. Met een ongeziene resolutie van 300µm kunnen zelfs de kleinste structuren (ter grootte van een zandkorrel) worden geïdentificeerd.

Comfort

De Somatom Definition Edge is de snelste scanner van dit type op de markt. Met een scansnelheid tot 23 cm/s gebeurt het scannen tijdens het onderzoek in enkele seconden. Dit levert een bijzonder voordeel op voor kinderen, ouderen en spoedpatiënten waarbij elke seconde telt. Bovendien heeft deze CT een extra grote scanneropening van 78 cm waardoor zelfs patiënten met claustrofobie zonder problemen een scan kunnen ondergaan.

Met deze nieuwe techniek is de dienst radiologie klaar voor de toekomst!