11 april 2014

Buiten revalideren in de therapietuin van het Sint-Trudo Ziekenhuis

Buiten revalideren in de therapietuin van het Sint-Trudo Ziekenhuis Buiten revalideren in de therapietuin van het Sint-Trudo Ziekenhuis Buiten revalideren in de therapietuin van het Sint-Trudo Ziekenhuis Buiten revalideren in de therapietuin van het Sint-Trudo Ziekenhuis 

De binnentuin grenzend aan het revalidatiecentrum werd omgevormd tot een therapietuin waar patiënten met motorische en/of cognitieve beperkingen hun mobiliteit kunnen trainen op verschillende soorten ondergrond (klinkers, kiezel, gras …) en hindernissen (hellingen, boordstenen, trappen …). Daarnaast oefenen ze er ook vaardigheden zoals transfers in en uit de wagen of tuinieren. Met de therapietuin trachten de therapeuten van het revalidatiecentrum zoveel mogelijk realistische situaties na te bootsen om de zelfstandige mobiliteit van de patiënt te trainen. Deze investering kon gerealiseerd worden dankzij een schenking van 7.500 euro van Belfius Foundation in het kader van de wedstrijd Colour Your Hospital.

Binnen het revalidatieteam bestond al langer het idee om de binnentuin vlakbij het ambulant revalidatiecentrum in te richten tot therapietuin. Het ziekenhuis diende hiertoe in 2012 een projectdossier in bij de wedstrijd Colour your Hospital! die de Belfius Foundation jaarlijks organiseert voor ziekenhuizen. Doel van de wedstrijd is om een extra budget te schenken aan projecten die erop gericht zijn de patiënten en hun familie een gezelliger, comfortabeler en aangenamer verblijf te bezorgen. De therapietuin werd geselecteerd als één van de 24 winnende projecten en ontving hiervoor een schenking van 7.500 euro.

De therapietuin heeft tot doel patiënten met motorische en/of cognitieve beperkingen uit te dagen en te trainen in dagelijkse situaties buitenshuis of in het verkeer. "Voorheen werd de mobiliteit van onze patiënten (te voet, met krukken, met de rolstoel ...) alleen maar binnen het ziekenhuis getraind", verklaart Koen Wijgaerts, paramedisch diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie. "We merkten dat voor sommige patiënten deze training niet concreet genoeg was en dat toepassing hiervan in de thuissituatie moeilijk verliep. Op dat moment dreigt sociale isolatie en vergroot de angst om buiten te komen. We vinden het daarom een absolute meerwaarde binnen onze revalidatieprogramma's dat we o.a. training van gang, mobiliteit en evenwicht nu buiten in de therapietuin kunnen geven. Daarnaast is het ook mogelijk vaardigheden zoals tuinieren of transfers in en uit de wagen te oefenen doordat we een auto gemakkelijk in onze tuin kunnen parkeren."

In de therapietuin krijgen de patiënten te maken met realistische situaties uit het dagelijks leven. Ze kunnen oefenen op verschillende soorten ondergrond (klinkers, kiezel, gras ...) en krijgen af te rekenen met hindernissen zoals boordstenen, hellingen of trappen. Er kunnen verschillende parcours te voet (al dan niet met krukken) of met de rolstoel worden afgelegd, telkens onder begeleiding van een therapeut. Ook de verblijvende revalidanten van onze revalidatieafdeling kunnen optimaal gebruikmaken van deze aangepaste tuin. De mogelijkheid om in hun revalidatieprogramma dagelijkse activiteiten te trainen zoals transfer in/uit de wagen, tuinieren, hellingen, enz. is een echte meerwaarde voor hen.

Over Belfius Foundation

De private stichting Belfius Foundation bundelt alle activiteiten op het gebied van sociaal mecenaat van Belfius Bank. Ze is sinds 2006 actief in de ziekenhuissector.

De oproep tot projecten Colour Your Hospital! is een jaarlijkse wedstrijd die zich richt tot alle ziekenhuisteams in België. Deze worden uitgenodigd om Belfius Foundation projecten voor te leggen die erop gericht zijn om patiënten en hun familie een gezelliger, comfortabeler en aangenamer ziekenhuisverblijf te bezorgen. Via deze wedstrijd kan een ziekenhuisdienst een budget van maximum 10.000 euro in de wacht slepen om een project te realiseren. In 2013 werden 21 projecten tot laureaat gekozen. Op 2 april werd de derde editie van de oproep tot projecten Colour Your Hospital! gelanceerd. Alle ziekenhuisteams hebben nog tot 31 juli de tijd om hun project in te dienen.