15 mei 2014

Truinenaar Tom Herck maakte imposant graffitikunstwerk op gevel campus Sint-Anna

Truinenaar Tom Herck maakte imposant graffitikunstwerk op gevel campus Sint-Anna 

Sedert deze week prijkt een gigantische muurschildering (250 m²) tegen de blinde gevel van het voormalige Sint-Annaziekenhuis op de Stenaartberg 3 in Sint-Truiden. Het monumentale werk is van de hand van jonge leeuw Tom Herck en kadert in de tentoonstelling (nun)-fiction in CC de Bogaard. Van 23 mei tot 28 juni stelt de beloftevolle kunstenaar er een aantal grote doeken tentoon waaronder ook ongezien werk. Velen kennen zijn werk van een aantal eerdere openlucht-projecten aan een verlaten pand naast de Tongersesteenweg. Tom heeft niet enkel werken gemaakt in openlucht, maar ook zeer interessante doeken die in deze tentoonstelling extra aandacht krijgen.

Tom Herck: "Het werk aan het ziekenhuis heb ik gemaakt om de tentoonstelling in de Bogaard te promoten. Het ligt in de lijn van mijn vorig werk, met dat verschil dat mijn vorige werken maatschappijkritisch zijn, terwijl het nu een ode is aan de wilskracht van de mens. De figuur is getoond naar het beeld van mijn eigen moeder die in dit gebouw is opgegroeid bij de nonnen van destijds en er vervolgens haar ganse leven heeft gewerkt."

CC de Bogaard wil met dit project een forum geven aan een jong beloftevol kunstenaar van eigen bodem. Tom Herck past als gedreven jongeling helemaal in de visie van het cultuurcentrum. Zijn voorstel om naast een tentoonstelling in CC de Bogaard ook in de stad een werk te maken, vormt een belangrijke meerwaarde, een blikvanger die een tijd lang te stad zal sieren. De directie van het ziekenhuis was onmiddellijk bereid om de gevel ter beschikking te stellen. We lieten Tom een week lang aan het werk met hoogtewerker en verf met een prachtig graffitikunstwerk als resultaat. Het is een kleurrijk werk vol betekenis in de typische stijl die we van Tom gewend zijn. Het werk van zit altijd vol symboliek met een eigen twist op hedendaagse maatschappelijke thema's.

Dr. Raf Lippens, algemeen directeur Sint-Trudoziekenhuis: "We zijn ingegaan op het voorstel van Truienaar Tom Herck om twee redenen: als ziekenhuis vinden wij het belangrijk om waar mogelijk kunst te ondersteunen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de gevel van het ziekenhuis ook het werk 'Infinity' van Koen Vanmechelen geplaatst. Bovendien vonden wij deze graffiti zeer imposant en origineel en leende de gevel van campus Sint-Anna zich daar perfect toe. Anderzijds vestigt dit kunstwerk ook opnieuw de aandacht op deze site die momenteel in een tussenfase zit: op de oude ziekenhuiscampus zal in de toekomst immers een innovatief woon-zorgproject worden uitgebouwd waar wonen en zorg zeer sterk met elkaar verweven zullen worden."

De carrière van de jonge kunstenaar zit momenteel in een boost en krijgt zelfs internationale allures. Onmiddellijk na deze tentoonstelling reist Tom verder naar Cagnes-sur-mer, waar hij uitgenodigd is voor een biënnale in het kasteel van de koninklijke familie van Monaco, beter gekend als het Picasso-museum.

23 mei – 28 juni 2014
Cultuurcentrum de Bogaard,
Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden
Openingsuren: ma-vr 9.00 – 17.00 uur
Sluitingsdagen: 29 en 30 mei en 17 juni 2014
Toegang gratis