28 mei 2014

Sint-Trudo Ziekenhuis schenkt materiaal van campus Sint-Anna aan ziekenhuis in Roemenië

Sint-Trudo Ziekenhuis schenkt materiaal van campus Sint-Anna aan ziekenhuis in Roemenië Sint-Trudo Ziekenhuis schenkt materiaal van campus Sint-Anna aan ziekenhuis in Roemenië 

Op voorstel van oogarts dr. C. Budo en via bemiddeling van de Stichting Heart for Romania schenkt het Sint-Trudo Ziekenhuis twee vrachtwagens met materiaal uit de vroegere Sint-Annakliniek aan het Sibiu Academic Emergency Hospital in Roemenië. Het materiaal dat in een modern westers ziekenhuis niet meer voldoet aan de vereisten qua comfort en technologie kan in Roemenië immers nog enorm waardevol zijn. Op woensdag 28 mei werd op campus Sint-Anna de eerste vrachtwagen richting Roemenië volgeladen.

Eind januari 2013 sloot campus Sint-Anna definitief zijn deuren als ziekenhuissite. Het heelkundig dagcentrum, het operatiekwartier en de twee verpleegeenheden die er nog gevestigd waren, namen hun intrek in het ondertussen volledig vernieuwde Sint-Trudo Ziekenhuis. Op de oude ziekenhuissite zal in de toekomst een innovatief woonzorgproject worden uitgebouwd waar levenslang wonen en verschillende vormen van zorg naadloos in elkaar en in de stad overgaan. Om dit project te kunnen realiseren, dient het gebouw op termijn volledig afgebroken te worden.

In het oude ziekenhuis bleef echter nog een massa aan materiaal achter dat in een modern westers ziekenhuis niet meer kan gebruikt worden: zowel meubilair als medisch en verpleegkundig materiaal.

Op voorstel van dr. C. Budo, die als oogarts aan het Sint-Trudo Ziekenhuis is verbonden, besloot het ziekenhuis een paar weken geleden om het resterende materiaal te schenken aan het Sibiu Academic Emergency Hospital in Roemenië. Via zijn contacten met de Nederlandse Stichting Heart for Romania gaat dr. Budo regelmatig zelf naar Roemenië om er medische hulp te bieden. Het materiaal van campus Sint-Anna leek hem dan ook zeer interessant om het Roemeense ziekenhuis verder uit te rusten. "We zijn verheugd dat we op de vraag van dr. Budo kunnen ingaan en dat het oude ziekenhuismateriaal in Roemenië op deze manier een tweede leven krijgt", aldus algemeen directeur dr. Lippens. "We zijn ervan overtuigd dat het in het Sibiu Hospital nog nuttig kan ingezet worden in de zorg voor de patiënten uit de regio".

Het Sibiu Academic Emergency Hospital is een ziekenhuis met 1.054 bedden en 1.843 personeelsleden. Het trekt niet alleen patiënten uit het district Sibiu maar ook uit de omliggende districten Vâlcea, Alba en Brasov.

Het Sibiu Hospital, dat zelf instaat voor het transport van het materiaal, zal op woensdag 28 mei al een eerste vrachtwagen volladen richting Roemenië. Een tweede volgt later. Het gaat o.a. om anesthesietoestellen en aspiratiemateriaal, 2 palletten sterilisatiedozen, tafels en stoelen, 76 ziekenhuisbedden, 59 lockers, linnen- en voedingskarren, patiëntenliften, 5 operatietafels, operatielampen enz.


Stichting Heart for Romenia

De Stichting Heart for Romania is opgericht eind 1998 door de Nederlanders Jos en Annie Gisberts. De Stichting heeft tot doel het verlenen van kleinschalige humanitaire hulp aan personen en instellingen in de sociale, medische en onderwijssector in de regio Sibiu in Roemenië. De activiteiten zijn ontstaan uit toevallige contacten van de oprichters met een artsenechtpaar uit Sibiu. Hieruit zijn vanaf 1999 kleinschalige hulpprojecten gestart. De economische omstandigheden in Roemenië zijn voor een groot aantal inwoners nog steeds slecht te noemen. Ook de maatschappelijke instellingen en instellingen in de gezondheids-zorg zijn voor een groot deel voor hun kwaliteit en functioneren afhankelijk van buitenlandse hulp.
Voor meer info over de activiteiten van de Stichting Heart for Romania: www.romsite.nl.