09 april 2003

Nieuw project biedt meerkansen na hartstilstand

Het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo is gestart met een vrij uniek project rond de snelle behandeling van patiënten met een hartstilstand door het vroegtijdig toedienen van een elektrische schok. Na het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen is Sint-Trudo het tweede ziekenhuis in Vlaanderen dat het project startte.

De opleiding is bezig voor het personeel op de spoedgevallendienst en de mensen die ingezet worden voor ziekenwagenritten.

"Het vroegtijdig verstrekken van een elektrische schok, in medische termen defibrillatie, aan patiënten met een hartstilstand kan in een beperkt aantal situaties levens redden," stelt hoofdverpleger Geert Berden. Het gaat om een handeling die enkel uitgevoerd kan worden in aanwezigheid van een arts. "Omdat verpleegkundigen en ambulanciers vaak eerder ter plaatse zijn dan een arts, laat de huidige wetgeving toe dat artsen zulke opdrachten aan hun personeel kunnen toevertrouwen. Vandaar de training inzake reanimatie en defibrillatie. In een latere fase zal ook het personeel van andere risicodiensten, zoals de hospitalisatiedienst van hartpatiënten worden opgeleid."
JCr

Bron: Het Belang van Limburg