11 september 2015

Koffiehoek biedt patiënten troost en informatie

Koffiehoek biedt patiënten troost en informatie Koffiehoek biedt patiënten troost en informatie 

Op 10 september werd op de afdeling oncologie van het Sint-Trudo Ziekenhuis het koffie-/infohoekje officieel ingehuldigd. Patiënten kunnen er – via folders en via een iPad – extra informatie vinden over hun ziekte, over de behandelingen alsook over aangepaste voeding. Bij een lekker kopje koffie kunnen ze er met medepatiënten ervaringen uitwisselen. De iPad en de koffiemachine werden gefinancieerd door Stichting tegen Kanker.

Naast wetenschappelijk onderzoek en projecten rond gezondheidspromotie financieert Stichting tegen Kanker ook jaarlijks een aantal initiatieven die de patiënt rechtstreeks ten goede komen. De koffie-/infohoek op de afdeling oncologie is daar eentje van. "Wij vonden het een prachtig initiatief", legt Sarah Geeroms van Stichting tegen Kanker uit. "Patiënten op een oncologische afdeling maken vaak emotioneel moeilijke momenten door. Een lekker kopje koffie in een gezellige ruimte en een goeie babbel met een lotgenoot, familielid of zorgverlener kunnen vaak al wat troost en steun bieden."

Ook voeding is een belangrijke parameter bij oncologische patiënten. Door de chemotherapie verandert vaak hun smaak, hebben ze minder eetlust en zijn ze misselijk. Toch is het belangrijk dat ze niet teveel van hun gewicht verliezen, ze hebben hun reserves immers nodig om de zware chemotherapie te doorstaan. "Eten is voor onze patiënten inderdaad vaak een struikelblok", vult hoofdverpleegkundige Stefanie Haijen aan. "De diëtiste en de verpleegkundigen geven heel wat informatie en tips maar toch merken we dat patiënten (of hun familie) achteraf soms nog met vragen blijven zitten. Daarom ligt er in onze koffiehoek ook een iPad waarop patiënten links vinden naar informatieve websites rond voeding en rond kanker in het algemeen."

En het opzet is geslaagd want ook de patiënten vinden het een schitterend initiatief. "Een kopje koffie kan soms zo'n deugd doen", zegt Christiane. "Bovendien is de koffie bijzonder lekker. Daarvoor maak ik graag een wandelingetje naar de koffiehoek. Het is hier gezellig zitten, veel beter dan in ons bed."

Om patiënten met kanker te steunen neemt het Sint-Trudo Ziekenhuis op 3 en 4 oktober reeds voor de vijfde maal actief deel aan Levensloop, een 24 uur durend gemeenschapsevenement van Stichting tegen Kanker. Het ziekenhuis zal met heel wat medewerkers op campus Saffraanberg aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er gedurende 24 uur continu gewandeld of gelopen kan worden in de strijd tegen kanker. Daarnaast bemannen de medewerkers van het Sint-Trudo Ziekenhuis ook een frituur en een soepbar.