16 november 2015

Lourdes in Sint-Trudo

Lourdes in Sint-Trudo Lourdes in Sint-Trudo Lourdes in Sint-Trudo 

In het kader van de Week van de Ouderen vindt op dinsdag 17 november van 14.00 tot 16.30 uur in het Sint-Trudo Ziekenhuis het evenement 'Lourdes in Sint-Trudo' plaats. Een gezellige namiddag voor onze oudere patiënten waarin we Lourdes tot bij de patiënten brengen.

Lourdes heeft voor vele patiënten nog altijd een bijzondere betekenis. Vele ouderen koesteren de wens om (nog eens) naar Lourdes te gaan, maar vaak is dat niet meer mogelijk. Daarom kwamen de medewerkers van het Geriatrisch Support Team en de pastorale dienst op het idee om Lourdes dan maar naar het ziekenhuis te brengen. "Met drie collega's trokken we hiervoor een paar dagen naar Lourdes en we namen de wensen, dromen en gebeden van de patiënten mee om ze er toe te vertrouwen aan Onze Lieve Vrouw", zegt geriatrisch verpleegkundige Robin Biets. "We lieten onze ganse reis vastleggen op film. Gedurende 35 minuten nemen we onze patiënten op deze manier mee naar Lourdes en laten we hen delen in emotionele getuigenissen, wensen van bedevaarders, gebeden van patiënten en hoogtepunten zoals de Mariagrot, de kaarsjesprocessie enz. Verhalen van geloof, hoop en liefde die een stukje Lourdes naar Sint-Trudo brengen". "De film wordt dinsdag in première vertoond en kan simultaan ook via het videokanaal op de tv's in de kamers bekeken worden?, vult zijn collega Peggy Lavaerts aan. "Ook nadien kunnen de patiënten de film nog via dit kanaal bekijken".

De voorstelling van de film (om 14.30 uur) vormt uiteraard het hoogtepunt van de namiddag maar Lourdes wordt ook nog op andere manieren opgeroepen: zo kunnen patiënten tijdens het evenement aan een zelfgemaakte grot met O.L.V. van Lourdes een kaarsje branden, oude foto's van Lourdes inkijken of aan de wensmuur de wensen lezen die bedevaarders in Lourdes voor onze patiënten hebben geschreven. Met live muziek, koffie en een dessertenbuffet wordt het gegarandeerd een gezellig samenzijn.

"Op deze manier wil het ziekenhuis belevingsgerichte zorg aanbieden aan de geriatrische patiënten, zorg die uitgaat van de behoefte van de patiënt en waarbij een warme benadering centraal staat.", zegt Danny Van Tiggelen, directeur patiëntenzorg. "De beleving van de ouderen, hun gedachten en gevoelens worden er zo maximaal bij betrokken. Het geloof blijft immers voor velen van hen een grote krachtbron bij het ouder worden en zeker Maria is voor velen een houvast."

Bekijk hier de trailer van 'Lourdes in Sint-Trudo'.