24 september 2003

RZST viert 25 jaar nierdialyse

Op zondag 21 september viert het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo het 25-jarig bestaan van het dialysecentrum.
Patiënten, getransplanteerden, artsen, verpleegkundigen en andere genodigden komen samen om dit jubileum te vieren.

Meer dan 60 patiënten komen 3 x per week gedurende 4 uur naar het dialysecentrum voor hun levensnoodzakelijke dialyse.
Nierpatiënten hebben een belangrijke vorm van nierinsufficiëntie, waardoor de nieren niet meer in staat zijn om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. De urineproductie vermindert waardoor er zich in het bloed afvalstoffen en vocht opstapelt. Het zijn deze 2 elementen die door een dialysebehandeling terug op een normaal peil gebracht worden.

In mei 1978 startte het toenmalige Sint - Jozefziekenhuis met de kunstnierafdeling. De 1ste dialyse werd uitgevoerd met wat men nu "primitieve" uitrusting zou noemen. Er werd 3 dagen in de week gedialyseerd. Met de uitbreiding van het aantal patiënten werd dit al snel 6 dagen op 7 en verhuisde de afdeling ook naar een ruimere locatie in het ziekenhuis.
De afgelopen 25 jaar is er eveneens vooruitgang geboekt op gebied van materialen, kunstnieren, dialysetoestellen, waterbehandeling, medicatie enzovoort.

Nierinsufficiëntie is een chronische ziekte, door een buitenstaander vaak moeilijk in te schatten. De enige oplossing om niet meer gedialyseerd te moeten worden is een transplantatie. Het leven van een nierpatiënt en de impact op het familiaal, sociaal en financieel leven is bijgevolg niet te onderschatten.

Het dialysecentrum blijft ondanks de uitbreiding van het aantal patiënten en personeelsleden ook daarom steeds gekenmerkt door een aangename persoonlijke sfeer.
Ook de patiëntenvereniging, die steeds verder uitgroeit, organiseert regelmatig activiteiten voor patiënten en familie.

Vandaag werpen we een terugblik op de afgelopen 25 jaar, maar met de verhuis naar de nieuwe afdeling eerder dit jaar, kijkt het ziekenhuis ook reeds vooruit.
De nieuwe locatie maakt het immers mogelijk om in de toekomst de afdeling verder uit te bouwen en alternatieve vormen van behandeling mogelijk te maken.
Door de stijging van de verouderde bevolking, neemt de vraag voor dialyse immers steeds toe, en op die manier kunnen we blijven voldoen aan de vraag van alle nierpatiënten uit onze regio.