18 april 2016

Senioren geven zelf hun ultieme valpreventietip

Senioren geven zelf hun ultieme valpreventietip Senioren geven zelf hun ultieme valpreventietip Senioren geven zelf hun ultieme valpreventietip 

Voor de jubileumeditie van de Week van de Valpreventie komt het Sint-Trudo Ziekenhuis met een origineel concept op de proppen. In de inkomhal werd een heuse bouwwerf opgezet met als blikvanger een reuzegroot valpictogram opgebouwd uit een 200-tal valpreventietips van de senioren zelf. Op dinsdag 19 en woensdag 20 april ligt in de inkomhal bovendien een GaitRite, dit is een mat met elektronische sensoren die je stappatroon volledig analyseert.

Van 18 tot en met 24 april vindt de Week van de Valpreventie plaats en wordt in heel Vlaanderen de aandacht gevestigd op het belang van valpreventie. Voor deze jubileumeditie heeft het Sint-Trudo Ziekenhuis in de inkomhal een heuse bouwwerf opgezet. Een doorgedreven preventiebeleid heeft immers continu bouwstenen nodig om te kunnen slagen.

Levensgroot valpictogram

"Blikvanger van onze bouwwerf is een levensgroot kunstwerk in de vorm van een valpictogram", verduidelijkt geriatrisch verpleegkundige Peggy Lavaerts. "Het kunstwerk is opgebouwd uit een 200-tal foto's van ogen van ouderen met daaronder hun eigen ultieme valpreventietip. We hebben hiervoor samengewerkt met Okra Sint-Truiden, Ziekenzorg Sint-Truiden, het Cicindriahuis en de stadsdiensten van Sint-Truiden. Zowel aan gehospitaliseerde als nog thuiswonende ouderen werd gevraagd wat zij doen om vallen te vermijden. De tips komen dus echt uit hun leefwereld. Vaak zijn senioren heel inventief in het vinden van oplossingen en trucjes om toch maar zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dit leverde leuke tips op zoals 'Mijn rollator is mijn Porsche' of 'Als je in de sneeuw naar buiten moet, trek dan een paar oude sokken over je schoenen aan'. De meeste ouderen waren vereerd dat ze mochten meewerken en dat ze met hun tips anderen konden inspireren."

Bouwwerf

Op de bouwwerf staat ook een 'depannagekar' (een ludieke naam voor een kar vol met hulpmiddelen). Deze is gevuld met educatief beeldmateriaal zoals brochures en een doorlopende powerpointpresentatie. Een grote sloopbal met de slogan 'Laat je niet slopen door slaapmedicatie' wijst de ouderen op de risico's van slaapmedicatie op vallen. In een grote kar vol medicatiedoosjes wordt het nieuwe informatieve filmpje van het EVV 'Van slaappillen kan je vallen' afgespeeld.

GaitRite analyseert je stappatroon

"Op dinsdag 19 en woensdag 20 april ligt in de inkomhal bovendien een GaitRite", vult Robin Biets, geriatrisch verpleegkundige aan. "Het is een mat met elektronische sensoren die je stappatroon volledig analyseert. Medewerkers zullen ter plaatse adviezen geven en iedereen is van harte welkom om zijn stappatroon te laten analyseren."