08 november 2016

Sint-Trudo Ziekenhuis sensibiliseert rond diabetes

In het kader van Wereld Diabetes Dag kunnen bezoekers op maandag 14 november in de inkomhal van het ziekenhuis laten testen of ze risico lopen op diabetes. Deze sensibiliseringsactie wordt georganiseerd door het diabetesteam van het Sint-Trudo Ziekenhuis i.s.m. Lokaal Multidisciplinair Netwerk Sint-Truiden en omgeving, Huisartsenkring Sint-Truiden en omgeving, Huisartsenkring Kanton Borgloon en de Diabetes Liga.

In België krijgt zowat elke 10 minuten iemand de diagnose van diabetes. Naar schatting heeft 1 op 12 volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030, vooral van type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm.
De stijging van het aantal mensen met diabetes zie je in alle leeftijdsgroepen en hangt nauw samen met een onvoldoende aandacht voor een gezonde levensstijl.

In het kader van Wereld Diabetes Dag en als eerste stap naar een Vlaamse implementatie van HALT2Diabetes wordt op maandag 14 november 2016 van 9.30 tot 16 uur diabetespreventie in de kijker gezet. Op 5 publieke plaatsen in Vlaanderen krijgen volwassenen (vanaf 45 jaar met overgewicht en alle 65-plussers) de mogelijkheid om samen met professionals hun risico op type 2 diabetes na te gaan via een gevalideerde risicotest (FINDRISC).

In Limburg zal dit initiatief van de Diabetes Liga doorgaan in het Sint-Trudo Ziekenhuis samen met de lokale afdeling van de Diabetes Liga, de endocrinologen van het Sint-Trudo Ziekenhuis en het Lokaal Multidisciplinair Netwerk Sint-Truiden, Borgloon en omgeving (een initiatief van Huisartsenkring Sint-Truiden en omgeving en Huisartsenkring Kanton Borgloon).

Mensen met een verhoogd risico worden onmiddellijk doorverwezen naar hun huisarts voor een nuchtere glycemiebepaling alsook de bepaling van het cardiovasculair risico. Ook worden zij nadien uitgenodigd op een infosessie over diabetespreventie.

Ter preventie van diabetes krijgen de bezoekers ook tips rond een gezonde levensstijl met gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging. Met een lekkere Haspengouwse appel of peer willen we hen alvast een duw in de goede richting geven.