18 september 2017

Dienst nucleaire neemt nieuwe SPECT-CT in gebruik

Dienst nucleaire neemt nieuwe SPECT-CT in gebruik Dienst nucleaire neemt nieuwe SPECT-CT in gebruik 

Op maandag 18 september 2017 neemt de dienst nucleaire geneeskunde de nieuwe SPECT-CT in gebruik.

De dienst nucleaire geneeskunde heeft de voorbije maanden een grondige facelift ondergaan voor de installatie van de nieuwe SPECT-CT.
De SPECT-CT is een hybride toestel dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert. Bij het eerste onderzoek kunnen we zien hoe een licht radioactieve stof zich door het lichaam en de organen beweegt en waar het ziekteproces zich bevindt. Bij het tweede brengen we de anatomische locatie in kaart. Een combinatie van beide zorgt voor een betere diagnosestelling en is veel aangenamer en tijds- en kostenbesparend voor de patiënt. De dienst nucleaire geneeskunde werkt hiervoor nauw samen met de collega-artsen van de dienst radiologie.

"Vroeger moesten patiënten voor een correcte diagnose soms twee aparte onderzoeken krijgen. Nu kunnen we bij sommige probleemstellingen (bv. bepaalde soorten lage rugpijn) met slechts één onderzoek niet alleen zeggen wat er aan de hand is maar ook preciezer zeggen waar het probleem zich bevindt en wat het zou kunnen zijn", verduidelijkt dr. Inge Bormans, diensthoofd nucleaire geneeskunde.