18 oktober 2017

Dag tegen Kanker: Sint-Trudo Ziekenhuis zoomt in op borstkanker en seksualiteit

Dag tegen Kanker: Sint-Trudo Ziekenhuis zoomt in op borstkanker en seksualiteit  Dag tegen Kanker: Sint-Trudo Ziekenhuis zoomt in op borstkanker en seksualiteit  Dag tegen Kanker: Sint-Trudo Ziekenhuis zoomt in op borstkanker en seksualiteit  

Op donderdag 19 oktober organiseert Kom op tegen Kanker voor de 18de keer de Dag tegen Kanker. Ziekenhuizen en zorgorganisaties over gans Vlaanderen organiseren die dag extra activiteiten voor hun kankerpatiënten. Het Sint-Trudo Ziekenhuis nodigt in samenwerking met Listel en Stad Sint-Truiden 100 kankerpatiënten uit in de Academiezaal voor de theatervoorstelling Amazone waarin het taboe doorbroken wordt om te praten over ?borstkanker en seksualiteit'. In de inkomhal van het ziekenhuis zullen vrijwilligers van Kom op tegen Kanker het gele solidariteitslintje opspelden bij de bezoekers.

Kankerpatiënt centraal op 18de Dag tegen Kanker
De voorbije tien jaar overleefden ongeveer 250.000 mensen in Vlaanderen kanker. Kom op tegen Kanker komt het hele jaar door op voor de belangen van de kankerpatiënt. Maar op 19 oktober roept de ngo Vlamingen expliciet op om hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Vrijwilligers zullen daarom die dag symbolisch 250.000 gele solidariteitslintjes opspelden, één voor elke (ex-)patiënt.

Theater Amazone
Het Sint-Trudo Ziekenhuis nodigt in samenwerking met Listel en Stad Sint-Truiden op de Dag tegen Kanker 100 kankerpatiënten uit in de Academiezaal voor de theatervoorstelling Amazone. Het stuk is een creatie van Theater Aardpaard waarin het taboe doorbroken wordt om te praten over ?borstkanker en seksualiteit'. 's Avonds wordt een extra voorstelling georganiseerd voor zorgverleners uit de eerste lijn.
Amazone is gedurfd, het taboe voorbij, eenvoudig, pakkend, humoristisch, klein, maar propvol voelen. Het gaat over de zoektocht naar een nieuwe vorm van intimiteit, seksualiteit en zorg dragen voor elkaar. Omdat het moet.

Het verhaal
Katrien zegt dat ze een Amazone wordt. Zoals de mythologische krijgsvrouwen die een borst amputeerden om beter met pijl en boog te schieten naar de vijand. De vijand van Katrien is niet te bestrijden met pijl en boog, maar met chemo, amputatie en bestraling. Katrien heeft borstkanker.
Alex wil geen Amazone. Hij is heel bang maar houdt zich sterk. Alex belooft Katrien te steunen. Het is niet meer dan normaal dat je je zieke partner steunt, toch? Maar de ziekte belast niet alleen Katriens gezondheid, ook hun relatie komt onder zware druk te staan. Ook de intimiteit en seksualiteit gaan er erg onder lijden.