09 november 2017

Oudervereniging Sint-Rita en carnavalsgroep Drop en dreuver schenken 2.300 euro aan Sint-Trudo Ziekenhuis ten voordele van MS

Oudervereniging Sint-Rita en carnavalsgroep Drop en dreuver schenken 2.300 euro aan Sint-Trudo Ziekenhuis ten voordele van MS Oudervereniging Sint-Rita en carnavalsgroep Drop en dreuver schenken 2.300 euro aan Sint-Trudo Ziekenhuis ten voordele van MS Oudervereniging Sint-Rita en carnavalsgroep Drop en dreuver schenken 2.300 euro aan Sint-Trudo Ziekenhuis ten voordele van MS Oudervereniging Sint-Rita en carnavalsgroep Drop en dreuver schenken 2.300 euro aan Sint-Trudo Ziekenhuis ten voordele van MS 

De Oudervereniging van de Sint-Rita school en de carnavalsgroep Drop en dreuver uit Sint-Truiden schonken 2.300 euro aan het revalidatiecentrum ten voordele van de behandeling van patiënten met MS. Het revateam is erg blij met deze gift en zal het geld gebruiken voor de aankoop van een Smart Glove, een innovatieve handschoen met sensoren die tijdens de handrevalidatie de kracht en beweeglijkheid van de pols en vingers registreert tijdens doelgerichte taken die gevisualiseerd worden op het scherm (bv. een glas wijn inschenken, een citroen persen, vlees grillen op de BBQ ...). Bij het gebruik van de Smart Glove kan de therapeut rekening houden met de motorische mogelijkheden en de persoonlijke interesses van de patiënt.

"Elk jaar organiseren we met de ouderraad van Sint-Rita een carwash ten voordele van een lokaal goed doel. Dit jaar kozen we voor het revalidatiecentrum van het Sint-Trudo Ziekenhuis omdat een lid van de ouderraad er gedurende 15 weken een revalidatiebehandeling volgde na een diagnose van MS. De carnavalsgroep Drop en dreuver, waarvan zij ook deel uitmaakte, stopte dit jaar en droeg nog 1.000 euro uit hun kas bij", vertelt Rina Henderix van de Ouderraad.

Het revalidatiecentrum van het Sint-Trudo Ziekenhuis is erg dankbaar voor deze schenking en zal het geld gebruiken als eerste aanzet voor de aankoop van een Smart Glove, een innovatief hulpmiddel bij de handrevalidatie van patiënten met een handtrauma of een neurologische aandoening zoals MS. Het Sint-Trudo ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in België dat gebruikmaakt van de Smart Glove die wereldwijd verdeeld wordt door de firma Samcon. De handschoen kost 11.000 euro.

Personen met MS ervaren krachtsverlies in de armen en handen, spierstijfheid, coördinatieproblemen, gevoelsstoornissen waardoor alledaagse handelingen moeizamer verlopen. Via handrevalidatie wordt geoefend op beweeglijkheid en kracht. De Smart Glove is hierbij een belangrijk hulpmiddel.

"De Smart Glove is een handschoen met sensoren die de bewegingen van de hand registreert tijdens het uitvoeren van doelgerichte taken zoals een glas wijn inschenken, een citroen uitpersen, wortelen snijden enz.", legt revalidatiearts dr. Johan Darcis uit. "De therapeut kan hierbij rekening houden met de persoonlijke interesses en de motorische mogelijkheden van de patiënt. Voordelen van de Smart Glove t.o.v. de klassieke handrevalidatie zijn dat we de intensiteit en moeilijkheidsgraad van de oefeningen kunnen bepalen en dat de patiënt op het scherm ziet wat hij doet waardoor hij meer gemotiveerd is om de oefeningen te doen en de revalidatie succesvoller is".