15 november 2017

Sint-Trudo Ziekenhuis zet preventie van decubitus in de kijker

Sint-Trudo Ziekenhuis zet preventie van decubitus in de kijker 

Op 16 november wordt wereldwijd aandacht geschonken aan de preventie van decubitus in het kader van de 'World wide pression injury prevention day'. Het Sint-Trudo Ziekenhuis focust de hele week op decubituspreventie met gerichte opleidingen voor verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedici. Op donderdag 16 december worden ook familie en mantelzorgers gesensibiliseerd: in de inkomhal wordt een infostand geplaatst met bed en zetel en krijgen bezoekers meer uitleg over het ontstaan van decubitus en wat ze zelf kunnen doen om doorligwonden te voorkomen.

Decubitus, in de volksmond beter bekend als 'doorligwonden', is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op de huid. Iedere persoon die langdurig in bed, in een zetel of in een rolstoel moet blijven, kan doorligwonden ontwikkelen. Decubitus is dan ook een veel voorkomend probleem bij mensen die langdurig in het ziekenhuis of woonzorgcentrum zijn opgenomen.

Van 13 tot 17 november kunnen verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedici opleidingen volgen rond maatregelen die zij kunnen nemen om decubitus te voorkomen. Aandachtspunten hierbij zijn: houding (lig- en zitpreventie), huidverzorging, voeding/vocht en educatie.

Decubituspreventie ligt echter niet enkel in handen van zorgverleners. Ook de patiënt en zijn familie kunnen hierbij een rol spelen. "Met een interactieve infostand in de inkomhal willen we familie, mantelzorgers en bezoekers wijzen op de impact van decubitus en willen we hen informeren over eenvoudige preventieve maatregelen die ze kunnen nemen om doorligwonden te voorkomen, zowel thuis als tijdens een opname in het ziekenhuis", legt wondzorgverpleegkundige Ruud Goffin uit. "We raden patiënten o.a. aan om regelmatig van houding te veranderen, een kussen onder de onderbenen te plaatsen zodat de hielen de matras niet raken, het voet- en hoofdeinde van het bed lichtjes omhoog te plaatsen, hydraterende crèmes te gebruiken om de huid te verzorgen en voldoende vocht in te nemen". Op de stand zal ook een diëtiste aanwezig zijn om het belang van voeding en voldoende hydratatie bij de preventie van doorligwonden te benadrukken.

Alle preventieve maatregelen werden gebundeld in een handige brochure die de bezoekers mee naar huis kunnen nemen.