03 april 2018

Sint-Trudo Ziekenhuis biedt als eerste ziekenhuis in België robotchirurgie aan bij het plaatsen van een nieuwe knie

Sint-Trudo Ziekenhuis biedt als eerste ziekenhuis in België robotchirurgie aan bij het plaatsen van een nieuwe knie Sint-Trudo Ziekenhuis biedt als eerste ziekenhuis in België robotchirurgie aan bij het plaatsen van een nieuwe knie Sint-Trudo Ziekenhuis biedt als eerste ziekenhuis in België robotchirurgie aan bij het plaatsen van een nieuwe knie 

Sinds vorige week laten dr. Peter Bollars en dr. Jan Mievis zich voor het plaatsen van een knieprothese assisteren door een innovatieve robot (Navio®). Hiermee is het Sint-Trudo Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in België waar deze robot operationeel is. Het ziekenhuis investeert fors in deze nieuwe technologie om de patiënt nu en in de toekomst de best mogelijke zorg te kunnen verlenen.

"De robot laat ons toe de totale knieprothese dermate nauwkeurig te plaatsen dat deze optimaal afgestemd is op de natuurlijke positie van de knie en de noden van de patiënt in de behandeling van artrose. Ons streefdoel is om een zo natuurlijk mogelijk gevoel in de nieuwe knie te creëren en eventuele complicaties te verminderen. Tot op heden is wereldwijd 80 % van de patiënten tevreden tot zeer tevreden na het plaatsen van een knieprothese. Met deze innovatieve techniek willen we de patiëntentevredenheid verhogen naar 90 % of zelfs meer. Deze techniek laat ons immers toe om een prothese te plaatsen die zowel rekening houdt met de beenderige structuren als met de weke delen van de oorspronkelijke knie. Ook bij jongere patiënten kan de robot ingeschakeld worden bij minder invasieve interventies zoals een halve knieprothese, om deze met grote precisie te plaatsen", legt dr. Peter Bollars uit.

Het Sint-Trudo Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in België waar op vandaag totale en gedeeltelijke knieprothesen worden geplaatst met behulp van een robot. De chirurg bedient de robot met de hand en kan hiermee snijden, zagen en frezen in het bot. "Groot verschil met de klassieke instrumenten is dat de robot ook verbonden is met een krachtige computer die constant met alle informatie rekening houdt en de berekeningen rond bijvoorbeeld de vorm, de positie en de stabiliteit van de knie continu aanpast en in real time doorgeeft waardoor we de operatie met de grootst mogelijke precisie kunnen uitvoeren", zegt dr. Jan Mievis. "De foutenmarge bedraagt amper 0,5 mm. Op het beeldscherm kunnen we de positie van de knie en de instrumenten bovendien continu in 3D opvolgen".

De dienst orthopedie van het Sint-Trudo Ziekenhuis is steeds een pionier geweest op vlak van knieprothesen: zo was dr. Renson één van de eerste artsen om in 2009 met succes te starten met de Patiënt Specifieke Instrumentatietechniek (PSI) waarbij aan de hand van 3D-modellen de prothese zo juist mogelijk kon gepositioneerd worden. "Met deze nieuwe robotchirurgie gaan we nu nog 2 stappen verder. Tijdens de operatie kunnen we immers niet alleen de maat van de prothese correct bepalen maar ook de stand van de prothese, rekening houdend met de spieren en ligamenten rondom de knie", verduidelijken dr. Mievis en dr. Bollars.

"De raad van bestuur en de directie van het Sint-Trudo Ziekenhuis willen de volgende jaren fors investeren in technologische innovaties en in nieuwe infrastructuur omdat we overtuigd zijn van het belang van ons ziekenhuis voor de regio en omdat het onze missie is om aan de patiënten kwaliteitsvolle zorg en een optimale dienstverlening aan te bieden", besluit dr. Raf Lippens, algemeen directeur.