23 mei 2018

Sint-Trudo Ziekenhuis investeert in volledig nieuw verloskwartier

Meer comfort, een huiselijke, ontspannen sfeer en de integratie van arbeid en bevalling in één ruimte dat zijn de sleutelwoorden voor het nieuwe verloskwartier van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Het huidige verloskwartier wordt uitgebreid tot 4 comfortabele arbeidsverloskamers waarvan 2 met relaxatie-/bevalbad.
De verbouwingen starten eind dit jaar. Momenteel telt de materniteit van het Sint-Trudo Ziekenhuis jaarlijks zo'n 650 bevallingen. Met de komst van 3 jonge gynaecologen eind vorig jaar wordt verwacht dat het aantal geboortes met zo'n 20 % zal toenemen.

De verbouwing van het verloskwartier is één van bouwprojecten die gepland zijn om de toekomst van het Sint-Trudo Ziekenhuis te verzekeren. "Met zo'n 650 bevallingen per jaar is de materniteit een belangrijk onderdeel van ons ziekenhuis", aldus dr. Joan Vlayen, hoofdarts. "We willen de vrouwen uit de regio de gelegenheid bieden om in hun eigen streek en in de beste omstandigheden hun kindje op de wereld te zetten. Daarom hebben we vorig jaar enerzijds het gynaecologisch team uitgebreid met 3 jonge gynaecologen, waardoor u op vandaag in Sint-Trudo bij 6 gynaecologen terecht kunt: 3 vrouwen en 3 mannen. Anderzijds is ook onze infrastructuur niet meer afgestemd op de nieuwe inzichten rond ?moedervriendelijk' ziekenhuis en op de verwachte stijging van het aantal geboortes waardoor werd beslist tot een grondige verbouwing en uitbreiding van het verloskwartier".

Vandaag telt het verloskwartier van het Sint-Trudo Ziekenhuis 2 arbeidskamers, 2 verloskamers en een ruimte met relaxatiebad. Na de verbouwing zullen beide functies geïntegreerd zijn zodat de toekomstige mama na de arbeid niet meer naar een andere kamer moet verhuizen om te bevallen. "Het nieuwe verloskwartier zal bestaan uit 4 ruime arbeidsverloskamers waar we met lichte en warme kleuren en een comfortabele inrichting een huiselijke en ontspannen sfeer willen creëren zodat de arbeid en de bevalling in alle rust kunnen verlopen. De kamers beschikken over een comfortabel bed dat snel en eenvoudig kan omgebouwd worden tot verlostafel, een comfortabele zetel voor de partner, een tv en cd-speler, een zitbal en de mogelijkheid om het licht te dimmen. Als vroedvrouwen proberen we de toekomstige mama zo optimaal mogelijk te begeleiden. Hierbij baseren we ons op de richtlijnen voor een moedervriendelijke ziekenhuis van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zo moedigen we bijvoorbeeld de vrouw aan om in beweging te blijven tijdens de arbeid, niet-medische pijnbestrijding te overwegen en zelf aan te geven in welke houding ze wenst te bevallen", vertelt hoofdvroedvrouw Christine Cardinaels.

"Meer en meer vrouwen willen op een natuurlijke manier bevallen. Een relaxte en ontspannen sfeer tijdens arbeid en bevalling is hierbij zeer belangrijk", vult dr. Christa Eerdekens, medisch diensthoofd gynaecologie en verloskunde aan. "Ook de vraag naar onderwater-bevallingen neemt in onze regio toe. Daarom voorzien we in 2 van de arbeidsbevalkamers een beval-/ relaxatiebad met als groot voordeel dat de vrouw er na relaxatie tijdens de arbeid niet meer moet uitkomen om te bevallen. Het bevalbad is in hoogte verstelbaar en er wordt lichttherapie in voorzien. Voor de 2 andere arbeidsbevalkamers is er een aparte ruimte met relaxatiebad beschikbaar. In deze kamers is ook de nodige medische apparatuur aanwezig om het verloop van de arbeid en de toestand van de mama en de baby constant op te volgen. Naast centrale monitoring beschikken we ook over een hoogtechnologische STAN-monitor waarmee tijdens de arbeid en de bevalling ook de elektrocardiogramgegevens van de baby kunnen opgevolgd worden en een eventueel zuurstofgebrek van de baby tijdig kan opgespoord worden".