11 juni 2018

Opleiding leert kappers en schoonheidsspecialisten beter tegemoetkomen aan de noden van mensen met kanker

Opleiding leert kappers en schoonheidsspecialisten beter tegemoetkomen aan de noden van mensen met kanker 

Vanaf 18 september 2018 biedt het Institute for Professional Care (IFPC) vzw samen met het Sint-Trudo Ziekenhuis een opleiding aan waarbij gediplomeerde / zelfstandige schoonheidsspecialisten en kappers leren hoe ze met kennis van zaken kunnen inspelen op de behoeften van kankerpatiënten. Hierdoor willen we de drempelvrees van patiënten verminderen om naar een kapper of schoonheidsinstituut te stappen zodat verwen- en verzorgingssessies ook in de thuisomgeving voortgezet kunnen worden. Sinds dit jaar staat de opleiding ook open voor zorgprofessionals. Het oncologisch team van het ziekenhuis verzorgt een groot deel van het lesprogramma.

De laatste jaren winnen alle aspecten rond het innerlijk en uiterlijk welbevinden van kankerpatiënten steeds meer aan belang. Het is immers bewezen dat wie zich mooi voelt, zich ook mentaal en fysiek beter voelt wat het herstelproces en het doormaken van de ziekte enkel ten goede komt. Via verwen- en verzorgingssessies in het ziekenhuis wordt extra aandacht besteed aan de psychologische effecten van de ziekte en aan de neveneffecten van de behandeling zoals haaruitval, uitvallende nagels, huidaandoeningen … Maar eens uit het ziekenhuis is bij vele patiënten de drempelvrees te hoog om naar een kapsalon of schoonheidsinstituut te stappen, uit angst niet begrepen te worden.

"Met deze opleiding willen we kappers en schoonheidsspecialisten beter informeren over de nevenwerkingen en de ziektebeleving van mensen die getroffen werden door kanker. We leren hen hoe zij deze patiënten een professionele huid- of haarverzorging op maat kunnen bieden", legt Paul Verdonck, voorzitter van IFPC uit.

De opleiding bestaat uit 20 lesdagen en 120 uren stage waarvan 32 uur in het ziekenhuis. Het oncologisch team van het ziekenhuis verzorgt een groot deel van het lesprogramma. Naast algemene info over kanker en de nevenwerkingen ervan, leren de cursisten onder meer waarop ze moeten letten bij het gebruik van producten, welke ingrediënten te mijden zijn en hoe ze best omgaan met de patiënten. Primeur voor dit jaar is dat de opleiding ook openstaat voor zorgprofessionals (verpleegkundigen, therapeuten …). Vaak ontbreekt ook bij hen de kennis over de kankerproblematiek. De opleiding wordt ondersteund door de beroepsorganisaties Besko (schoonheidsspecialisten) en coiffure.org (kappers).

De professionals die slagen, krijgen het kwaliteitslabel van Cancer Beauty Professional, Cancer Hair Professional of Cancer Care Professional. Ze worden vervolgens opgenomen in de online databank van het IFPC waar hulpverleners of patiënten via een zoekmachine een professional met kwaliteitslabel in de regio kunnen zoeken.

Geïnteresseerden vinden meer info op http://www.institutefpc.eu.