13 maart 2019

Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis

Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis Kunstwerken van Tom Herck permanent in Sint-Trudo Ziekenhuis 

Woensdagavond 13 maart onthulde burgemeester Veerle Heeren in het Sint-Trudo Ziekenhuis de installatie 'Last Word' van Tom Herck. Het is een eerbetoon aan zijn mama Nicole Swennen die sinds haar 13de als schoonmaakster in het ziekenhuis werkte tot ze op 62-jarige leeftijd – 1 maand voor haar pensioen – de diagnose ALS kreeg, een slepende ziekte waaraan ze op 23 januari 2017 overleed. Naast 'Last Words' werden ook een muurschildering en twee monumentale doeken van Tom Herck officieel onthuld. De kunstwerken zullen permanent in het Sint-Trudo Ziekenhuis hangen, in de hoofdgang achter de inkomhal.

Kunstenaar Tom Herck over 'Last Words':
"Enkele maanden na de diagnose van ALS - Amyotrofe laterale sclerose - verloor mijn moeder, Nicole, haar spraak. Ik heb haar toen gevraagd om altijd notities te maken, wat resulteerde in een 20-tal boekjes met dagelijkse anekdotes, correspondenties en reflecties. In de teksten is duidelijk te merken dat mijn moeders zorgen, klachten en plezier, maar ook haar handschrift veranderen naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt. In de notities speelt het ziekenhuis een belangrijke factor, daar dit simpelweg haar leven was. Nicole had geen familie buiten mezelf. Haar loyaliteit aan het ziekenhuis en de werkplicht gaf haar leven zin. De oprechte trouw van collega's die mijn moeder bijna dagelijks gingen bezoeken en die zelfs nachten bij haar hebben doorgebracht is iets zeer menselijks, wat verteld mag worden en gezien mag worden door de buitenwereld. Ik wil de mensen die haar ooit gekend hebben een trots en warm gevoel geven, en de toekomstige generatie een verhaal vertellen over naastenliefde."

De installatie 'Last Words' bestaat uit 19 handgeschreven teksten, gepresenteerd in plexi kaders. Tom koos de plexiglazen kaders bewust als verwijzing naar grafstenen en naar de gedenkplaten die te vinden zijn op begraafplaatsen en crematoria. De laatste woorden van Nicole Swennen zijn van links naar rechts te lezen, met links het begin van haar ziekte tot rechts het einde van haar ziekte en het uiteindelijke overlijden. Nicoles laatste woorden verbinden het verleden met het heden, en herinneren ons aan onze eigen toekomst of sterfelijkheid. Laatste woorden van patiënten kunnen ons helpen een beter leven te leiden door verandering of verlies te aanvaarden.