21 juni 2019

Sint-Truidense dokter spreekt vandaag wereld toe in New York

Sint-Truidense dokter spreekt vandaag wereld toe in New York Sint-Truidense dokter spreekt vandaag wereld toe in New York Sint-Truidense dokter spreekt vandaag wereld toe in New York 

Op donderdag 20 juni (11u40 plaatselijke tijd) vertegenwoordigde dr. Peter Bollars het knieteam van Sint-Trudo als spreker op het vierdaags CAOS congres in hartje New York. CAOS staat voor Computer Assisted Orthopedic Surgery. In het voorjaar van 2018 kocht het ziekenhuis een NAVIO robot aan als hulpmiddel bij het plaatsen van knieprotheses. Dr. Bollars kan nu, als eerste binnen Europa, de resultaten hiervan delen met orthopedische chirurgen van over de hele wereld.

Er vinden op vlak van orthopedische chirurgie heel wat thematische congressen plaats, maar dit is het grootste onafhankelijke congres ter wereld rond het thema van orthopedische chirurgie met behulp van computertechnologie. Jaarlijks delen in New York orthopedische chirurgen hun kennis met elkaar in het domein van robotica en orthopedie.

Dr. Peter Bollars maakt deel uit van het orthopedisch team van Sint-Trudo Ziekenhuis en is gespecialiseerd in knie- en schouderpathologie. Daarnaast is hij clubarts bij STVV. Op het congres deelt hij de eerste ervaringen van het knieteam van Sint-Trudo rond het plaatsen van knieprotheses met behulp van computertechnologie en de NAVIO robot. Hij legt in korte lijnen uit wat zijn boodschap daar zal zijn: "We streven met het knieteam van Sint-Trudo naar een zo groot mogelijke patiënttevredenheid. Ondanks de grote inzet en nieuwe technologieën, blijkt dat wereldwijd 15 à 20 % van de patiënten niet tevreden is na prothesechirurgie. Mogelijke oorzaken hiervan zijn onder andere suboptimale plaatsing of instabiliteit van de prothese."

"Met NAVIO robotica krijgen we constant 3D informatie tijdens de ingreep. Deze geeft ons zowel feedback over de beenderstand alsook over de weke delen balans van de knie, twee zeer belangrijke parameters bij prothesechirurgie. Met deze informatie heeft de chirurg dus veel meer controle doorheen het hele operatieve proces. Zo zou het mogelijk moeten zijn om nauwkeuriger te kunnen werken en de accuraatheid in het geheel te verbeteren, wat op termijn kan leiden tot minder revisiechirurgie en mogelijk een grotere patiënttevredenheid."

De eerste resultaten die we nu kunnen voorleggen vanuit het knieteam van Sint-Trudo, bestaande uit dr. Bollars en dr. Mievis, die beiden operaties uitvoeren met deze NAVIO robot, zijn veelbelovend. De correctheid van de geplaatste prothese is heel nauwkeurig, met een significant minder aantal outliers (5 % in de NAVIO groep tov 12 – 30 % bij andere technieken), wat bevestigd wordt in hun onderzoek.

"Er is uiteraard nog verder klinisch onderzoek nodig om deze resultaten te staven. Maar we zien vanuit Sint-Trudo Ziekenhuis duidelijk dat hier toekomst in zit. Robotica komt langzaam overal binnen in het operatiekwartier, niet alleen bij orthopedie. We zijn vanuit Sint-Trudo Ziekenhuis én het knieteam zeer blij met deze evolutie en de goede resultaten", besluit dr. Peter Bollars.