14 oktober 2019

Sint-Trudo Ziekenhuis beantwoordt aan de stijgende vraag voor onderwaterbevallingen

Op 27 augustus, tussen 16 en 19 uur, kunnen aanstaande moeders en andere geïnteresseerden een kijkje komen nemen tijdens de 'babyborrel' van de nieuwe materniteit mét 3 bevalbaden, goed voor een investering van zo'n 800.000 euro.

Gynaecoloog dr. Christa Eerdekens, ook diensthoofd gynaecologie, is voortrekker: "Wij zien de vraag naar onderwaterbevallingen en meer huiselijkheid tijdens de bevalling jaar na jaar stijgen. Dankzij deze volledige vernieuwing van onze verloskamers kunnen we toekomstige ouders nu een huiselijke, warme omgeving bieden, maar ook een omgeving waarin we medisch gezien de controle kunnen houden. Het grootste voordeel van die huiselijke omgeving en het gebruik van het bad, is dat vrouwen meer ontspannen zijn. Vrouwen die de arbeid in het warme badwater doen, hebben ook aanzienlijk minder kans op een knip tijdens de bevalling, wat mooi meegenomen is."

Hoe gaat het in zijn werk?

"Als de mama onder water wil bevallen, overlopen we voor de bevalling samen een checklist om te bepalen of er aan alle voorwaarden wordt voldaan. De baden zijn in hoogte verstelbaar, zodat alles tijdens de bevalling zelf goed controleerbaar is. Het zijn de mama's die (onder medisch toezicht) bepalen of ze het hele traject in het bad doen, enkel de arbeid, of er helemaal geen gebruik van wensen te maken, in geval van epidurale bijvoorbeeld.", stelt dr. Eerdekens.

Hoofdvroedvrouw Christine Cardinaels vult aan: "Naast het fysieke voordeel, merken we dat de sfeer bij een onderwaterbevalling heel anders is. Wanneer de vrouw in arbeid is, zitten we rond het bad en is de betrokkenheid van de partner groter. En bij de effectieve bevalling is het voor de baby zelf een zachtere overgang richting de wereld, via het warme water waarin de mama zich bevindt."

800.000 euro

"Dit is voor het ziekenhuis een investering van zo'n 800.000 euro om de kwaliteit van zorg en beleving voor onze aanstaande moeders naar een hoger niveau te tillen", aldus Joan Vlayen, hoofdarts bij Sint-Trudo. "Een bevalling is een belangrijke mijlpaal in een mensenleven. Vanuit Sint-Trudo Ziekenhuis willen we met deze grote vernieuwing ertoe bijdragen dat de beleving tijdens en de herinnering aan dat grootse moment zo mooi mogelijk is."

Jolien Onkelinx, uitgeteld om op 1 november te bevallen van haar eerste kindje: "Ik vind het fijn dat ik in het nieuwe verloskwartier ga kunnen bevallen. De baden zijn voor mij een groot pluspunt en ik ben dan ook van plan om, zeker voor de arbeid, ervan gebruik te maken. Het is mijn eerste bevalling, dus dat zal nog wat moeten blijken wat de bevalling zelf zal geven.?