28 maart 2005

Ziekenhuizen overrompeld

Het probleem van de overvolle ziekenhuizen geldt voor heel Limburg. Niet alleen in het ziekenhuis van Tongeren, maar ook in Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Lommel en Sint-Truiden hebben artsen en verplegend personeel de handen meer dan vol.

HASSELT -
Medisch directeur van het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis dokter Yves Breysen, met de beschikking over 567 bedden: "Onze bezettingsgraad schommelt tussen 99 en 100%. Uiteraard is een grotere ziekenhuispopulatie deels seizoensgebonden maar momenteel worden wij echt 'overrompeld'. Al vele weken noteren wij een enorme toename van geriatrische patiënten met infectueuze aandoeningen - onder meer aan de luchtwegen - maar ook met darmklachten. Daar blijft het niet bij: ook onze pediatrie-afdeling wordt overspoeld, ook weer met gevallen van virusinfecties. Bestendig zijn wij op zoek naar alle mogelijke vrije bedden in ons ziekenhuis. Als dit zo verder gaat, moeten wij voorbereidende maatregelen overwegen voor een volgend 'piekseizoen'..."In het Hasselste ziekenhuis Salvator en Sint-Ursula (434 bedden) zegt woordvoerder Johan Grauwels: "Wij zitten bestendig op de grens van 100% bezetting en zoeken de verklaring vooral in de lang aanslepende winter. De jongste tijd hebben wij extra bedden moeten installeren en extra verpleegkundigen moeten oproepen. Niet-urgente ingrepen zijn afgebeld."

"Hectisch"
Voor het Ziekenhuis Oost-Limburg, in totaal 820 bedden, zegt woordvoerster Grete Bollen: "De laatste weken was het hier echt hectisch, hoewel er van epidemieën geen sprake was, wel van de gebruikelijke winterpathologie, vooral merkbaar in de geriatrie en bij longziekten. Het was een hele krachttoer om vrije bedden te vinden, maar dat lukte. Alle vrijkomende bedden werden meteen weer ingenomen. Hoewel we nog altijd zo goed als volzet zijn, slagen we erin nog nieuwe patiënten op te nemen."Algemeen directeur Erwin Bormans van het Sint-Franciskusziekenhuis van Heusden-Zolder (230 bedden): "We zitten 'goed vol'; maar het alarmpeil is nog net niet bereikt. De jongste weken zaten we wel met een groot probleem van overbezetting en probeerden wij patiënten naar elders door te sturen. We hadden vooral af te rekenen met een grote toename van (hoog)bejaarden. Sommige patiënten werden vervroegd ontslagen of schakelden over op ambulante verpleging."
Woordvoerster Ann Pauwels van het Ziekenhuis Noord-Limburg, 340 bedden: "Vandaag donderdag bedraagt de bezettingsgraad 97%, voor vrijdag voorzien we 100%. De jongste weken is het al aanhoudend zo druk."
Dokter Raf Lippens van Sint-Trudo, 310 bedden: "De jongste drie weken zaten we zo vol dat we bedden moesten bijschuiven en de huisartsen vroegen om ons alleen nog de urgentste gevallen te sturen. Vandaag hebben we toevallig 15 bedden vrij maar morgen kan het weer helemaal vollopen."

Lode RAMAEKERS
Het Belang van Limburg, pagina 7, 392 woorden
© 2005 Concentra Uitgeversmaatschappij n.v.