03 juli 2020

Sint-Trudo werkt met VR-bril tegen pijn en angst bij kinderen

Sint-Trudo werkt met VR-bril tegen pijn en angst bij kinderen  Sint-Trudo werkt met VR-bril tegen pijn en angst bij kinderen  

Op de kinderafdeling van Sint-Trudo Ziekenhuis mochten we gisteren kennismaken met de VR-bril. Deze bril wordt ingezet bij kinderen om pijn en angst te verminderen.

De VR-bril sluit het patiëntje helemaal af van deze wereld. Het kind wordt afgeleid door de virtuele wereld van de bril. Door middel van beelden en geluiden verlegt het de focus van angst en pijn naar de focus op een rustige ademhaling en een positieve omgeving. Het patiëntje is aldus afgeleid van alles wat er rondom hem aan het gebeuren is in het ziekenhuis. Door deze virtual reality bril maken we onaangename procedures voor de kinderen aangenaam en zelfs onvergetelijk. Ongelofelijk hoe we kunnen blijven innoveren in het belang van onze patiëntjes!, aldus Dr. Beullens, Medisch diensthoofd pediatrie Sint-Trudo Ziekenhuis.

Deze VR-bril is erg interessant om te gebruiken bij kinderen die angst ervaren, bvb. voor een spuitje. De bedoeling is dat het patiëntje de bril opgezet krijgt vlak voor het spuitje gezet moet worden. Het kindje wordt afgeleid door wat er te beleven valt, en het voelt zelfs niet dat er een spuitje wordt gezet. Er is in de beleving eigenlijk geen ruimte meer voor pijn noch angst. Kinderen houden op deze manier een positieve ervaring over aan een bezoek aan het ziekenhuis en dit zorgt ervoor dat toekomstige behandelingen met veel minder stress gepaard gaan.
Vandaag kon de bril al gebruikt worden bij enkele patiëntjes en dit leverde alvast bemoedigende feedback op. Onze patiëntjes vragen al wanneer ze nog eens een prikje mogen krijgen zodat ze de bril kunnen gebruiken!, volgens Dr. Verhoeven, pediater Sint-Trudo Ziekenhuis.

Sint-Trudo Ziekenhuis kon deze VR-bril, met licentie aankopen mede dankzij de steun van de Soroptimisten, Truieneer.be en de STVV-supportersgroep Brigada Hesbania.