08 januari 2003

Tuberculose steekt kop weer op

Geen paniek om tbc-besmetting door migranten

SINT-TRUIDEN -- Volgens statistieken die dokter Luc Siemons sedert 1991 voor het Sint-Trudoziekenhuis bijhoudt, blijft het aantal gevallen van tuberculose stabiel in en rond Sint-Truiden. Opvallend is dat vorige maand vier nieuwe gevallen van longtuberculose en één geval van tbc van een urogenitaal orgaan werden gevonden. Het toont aan dat een heropflakkering van de ziekte altijd mogelijk is.

Door de aanwezigheid van het asielcentrum van Bevingen en van vreemdelingen in de regio stijgt het aantal voorlopig niet, maar de toestand wordt nauwkeurig opgevolgd. Begin vorig jaar werd in Zoutleeuw een haard van tbc vastgesteld bij drie personen.

"De aanwezigheid van dergelijke gevallen is niet eens flagrant" zegt dokter Siemons. "Regelmatig stellen we vast dat nog altijd zeer besmettelijke tbc-infecties voorkomen. De ziekte is in ons land nooit weggeweest. Zieken geven vaak de schuld aan de aanwezigheid van migranten in de streek. Die ongerustheid is ongegrond. Er is door de komst van het asielcentrum geen stijgende tendens te merken. Ten overstaan van de rest van Vlaanderen is de tbc-frequentie in Sint-Truiden normaal.

Gelijkmatig verdeeld bij vrouwen
In een regio van ongeveer 80.000 inwoners komen jaarlijks zeven gevallen van tuberculose voor. Dat is ongeveer 9 per 100.000 inwoners en dat is ook het gemiddelde voor Vlaanderen. De verhouding tussen Belgen en migranten is drie op één en dat is ook zo voor de verhouding tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen is de ziekte gelijkmatig verdeeld over alle leeftijden. Bij Belgische mannen ligt de piek tussen 60 en 70 jaar en bij mannelijke migranten tussen 25 en 35 jaar.

De ziekte is niet uitgeroeid. We moeten waakzaam blijven. Vroege opsporing en behandeling van infecties zijn noodzakelijk. Jaarlijks vinden we nog altijd twee gevallen van zeer besmettelijke tuberculose.'', besluit Siemons. (ELS)

Bron: Het Nieuwsblad