17 januari 2008

Uitvinder Artisan-lens kiest RZST voor cataractoperatie

Uitvinder Artisan-lens kiest RZST voor cataractoperatie 

Op donderdag 17 januari 2008 onderging de wereldbekende Nederlandse oogarts en uitvinder van de unieke Artisan- en Artiflexlens, prof. dr. Jan G.F. Worst, in het Sint- Trudoziekenhuis een cataractoperatie. Hiermee wordt de stevige reputatie die het Sint- Trudoziekenhuis en zijn oogartsen geniet op het vlak van oogheelkunde (phaco en refractieve microchirurgie) nogmaals bevestigd. In 2007 werden er 1.146 oogoperaties uitgevoerd, waarvan 955 cataractoperaties.

De cataractoperatie van prof. dr. Jan G.F. Worst werd uitgevoerd door dr. Budo, die als oogarts verbonden is aan het Sint-Trudoziekenhuis en die sinds 1987 ook actief betrokken is bij de klinische ontwikkeling en evaluatie van de inplantlens Artisan.

Met de uitzending van de dramareeks Katarakt, die overigens deels in het Sint- Trudoziekenhuis werd opgenomen, staat cataract momenteel volop in de actualiteit. Staar of cataract is een vertroebeling van de natuurlijke lens van ons oog. De vertroebeling wordt geleidelijk erger en verhindert op de duur dat licht het netvlies nog kan bereiken. Bij een cataractoperatie wordt de inhoud van de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstlens waardoor het gezichtsvermogen wordt hersteld. Dankzij de voortdurende evolutie in de cataractchirurgie, die ook in het Sint- Trudoziekenhuis op de voet wordt gevolgd, is deze ingreep vandaag een ambulante operatie die slechts enkele minuten in beslag neemt, het oog niet kwetsbaar maakt, geen hechtingen meer behoeft en die vaak een onmiddellijk stabiel gezichtsherstel geeft. In het Sint-Trudoziekenhuis werden het afgelopen jaar 955 cataract-operaties uitgevoerd. Dat ook de uitvinder van de Artisanlens en internationaal gereputeerde oogarts prof. dr. Worst het Sint-Trudoziekenhuis kiest voor zijn cataractoperatie, bevestigt de hoogstaande reputatie die het ziekenhuis geniet op het vlak van oogheelkunde in het algemeen en de behandeling van cataract in het bijzonder.

Prof. dr. Jan G. F. Worst is wereldwijd gekend als uitvinder van de Artisan- en Artiflexlens. In 1978 introduceerde hij de unieke methode om een lensje in het oog met 2 klipjes vast te zetten aan de iris. Deze lens werd gebruikt voor staarpatiënten ter vervanging van de troebel geworden natuurlijke lens. Het toepassingsgebied van de lens werd steeds verder uitgebreid en inmiddels wordt de Artisan-lens overal ter wereld geïmplanteerd voor het corrigeren van bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen. Bij de Artiflexlens, die in 2005 werd ontwikkeld, is het optisch gedeelte gemaakt van flexibel materiaal waardoor de lens door een nog kleiner sneetje het oog in kan. Hierdoor geneest het oog sneller en hoeft het zelfs niet gehecht te worden.

De Artisan- en Artiflexlenzen behoren tot de modernste methoden van brilvervangende chirurgie en vormen een degelijk alternatief voor de populaire laserbehandelingen. Het zijn implanteerbare lenzen die door een oogarts in het oog worden geplaatst. Deze lensjes garanderen op elke ogenblik een perfect zicht, hebben geen onderhoud nodig en kunnen permanent blijven zitten.