29 september 2008

Patiëntjes blij met gratis laptops

Patiëntjes blij met gratis laptops 

Sinds half september kunnen patiëntjes van de kinderafdeling van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo vanuit hun bed surfen op het internet, spelletjes spelen, chatten met hun vriendjes, filmpjes bekijken … Via het MyZone-project – een samenwerking tussen Telenet, Simon & Odil en Fujitsu Siemens – ontving het ziekenhuis namelijk 6 gratis laptops met draadloze internet-aansluiting. Een leuke extra service voor haar jongste patiëntjes.

De patiëntjes van de kinderafdeling van het Sint-Trudoziekenhuis zijn in de wolken. Sinds kort kunnen ze immers beschikken over een gratis laptop waarmee ze vanuit hun bed draadloos op het internet kunnen surfen, spelletjes spelen, e-mailen, chatten met hun vriendjes thuis of in de school … "Vooral de iets grotere kinderen vinden dit wel echt cool!", zegt Roos Jacques, hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling. "Een dag kan voor hen lang duren in het ziekenhuis, vooral als ze al aan de beterhand zijn. De kleintjes vinden vaak nog wel wat verpozing in onze speelzaal maar voor de wat oudere kinderen bleef het meestal bij een leesboek of een film. Bovendien zijn de kinderen van vandaag zo gewend om via mail of msn met hun vriendjes in contact te blijven, dat ze dit in het ziekenhuis al heel snel missen. We zijn dan ook enorm blij met de gratis laptops die we via het MyZone-project ontvingen".

Het My Zone-project is een samenwerking tussen initiatiefnemer Telenet (die zorgt voor de installatie en gratis internetverbinding), Fujitsu Siemens (die de laptops levert) en Simon & Odil, een interactief webplatform voor langdurig zieke kinderen van de vzw 4Kids. Met dit project willen ze het sociaal isolement van landurig zieke kinderen doorbreken en hun verblijf in het ziekenhuis aangenamer maken. Inmiddels hebben al 8 ziekenhuizen ingetekend op het My Zone-project.

Om deze laptops te gebruiken, volstaat het dat de ouders een aanvraag indienen bij de hoofdverpleegkundige. Eens het formulier ingevuld wordt de laptop op de kamer van hun kind geïnstalleerd en kan het patiëntje aan de slag. Na het aanloggen komen de kids terecht op de site www.my-zone.be vanwaar ze kunnen doorklikken naar allerlei leuke sites voor kinderen van Simon & Odil, Nijntje, Ketnet en Studio 100 tot Harry Potter of Radio Bembem. In een speciale kinderbrochure laat de sympathieke muis Puk hen kennismaken met het jongetje Simon en zijn vriendje Odil de krokodil en zet hen op weg naar de leukste kindersites. Ouders die dat wensen kunnen hun kind via een speciale voucher ook gratis onbeperkte internettoegang geven zodat ze naast de sites van de beschermde My Zone-omgeving ook de rest van het internet kunnen ontdekken.

Blije kinderen dus in het Sint-Trudoziekenhuis maar ook tevreden ouders want ook voor hen zijn deze laptops bijzonder handig: terwijl hun kind een dutje doet, kunnen zij – dankzij de ongelimiteerde internettoegang – hun e-mails lezen en beantwoorden, hun bankzaken regelen of gewoon wat rondsurfen om de tijd te verdrijven.