22 oktober 2008

Baanbrekend digitaal mammotoestel in RZ Sint-Trudo garandeert hoge detectie met laagste stralingsdosis

Als laatste stap in de volledige digitalisering van de dienst medische beeldvorming gebeurt nu ook het mammografisch onderzoek digitaal. De dienst medische beeldvorming haalde hiervoor het nieuwste MicroDose mammografietoestel van het Zweedse technologiebedrijf Sectra in huis en investeert hiermee in baanbrekende technologie ten voordele van de patiënten. Het Sint-Trudoziekenhuis is het eerste ziekenhuis in België dat dit revolutionaire toestel in gebruik genomen heeft: de bestralingsdosis ligt gemiddeld 30 tot 50 % lager dan bij andere digitale toestellen en het apparaat biedt een excellente beeldkwaliteit. Voor de patiënt biedt deze omschakeling naar digitale mammografie alleen maar voordelen: lagere stralingsdosis, betere en snellere opsporing van letsels en maximaal patiëntencomfort bij mammo-onderzoek.

Maar liefst één vrouw op tien wordt vroeg of laat geconfronteerd met borstkanker. Regelmatige screening van borsten redt jaarlijks tientallen levens. Via een mammografie kan borstkanker immers vastgesteld worden lang voor je zelfs maar een knobbeltje voelt. Patiënten hebben er uiteraard alle voordeel bij dat zo'n screening zo comfortabel mogelijk verloopt. Daarom heeft het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo onlangs als eerste ziekenhuis in België het nieuwste MicroDose mammografietoestel van het Zweedse technologiebedrijf Sectra geïnstalleerd.

De bestralingsdosis van dit toestel ligt niet alleen gemiddeld 30 tot 50 % lager dan bij andere digitale toestellen maar het biedt bovendien ook een excellente beeldkwaliteit. Voor de beeldvorming maakt het toestel gebruik van de unieke 'photon-counting' technologie waarbij de X-stralen als het ware één voor één worden geteld en daardoor maximaal benut worden. Hierdoor treedt bij de beelden geen of weinig detailverlies op. Bij verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd door universitaire instellingen in binnen- en buitenland, scoorde het MicroDose toestel van Sectra dan ook zeer hoog.

De snellere en 24/24 u. beschikbaarheid van alle beeldgegevens (data), ook voor artsen buiten het ziekenhuis, de hoogkwalitatieve beelden die een betere en snellere opsporing van letsels mogelijk maken, de lage hoeveelheid röntgenstralen waaraan de vrouwen worden blootgesteld, de ecologische voordelen en de aanzienlijke kostenbesparing (geen verzend- en filmkosten meer) hebben alle een doorslaggevende rol gespeeld in de beslissing tot de omschakeling van de klassieke naar de digitale mammografie.

"Met de introductie van de digitale mammografie werkt de afdeling medische beeldvorming voortaan volledig filmloos", zegt dr. Verhamme, diensthoofd medische beeldvorming van het Sint-Trudoziekenhuis. "Bovendien zorgt de digitalisering niet alleen voor een lagere stralingsdosis maar ook voor een betere beeldkwaliteit en een snellere diagnose. De radiologen kunnen voortaan binnen de 4 seconden over hun beelden beschikken."