06 november 2008

Sint-Trudoziekenhuis investeert in 'slimme pil' voor darmonderzoek

Sint-Trudoziekenhuis investeert in 'slimme pil' voor darmonderzoek 

Met de videocapsule hebben de gastro-enterologen van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo een zeer innovatieve techniek in huis gehaald om rechtstreeks in de dunne darm te kijken. Deze 'pil' bevat niet alleen een miniatuurcamera maar ook een lichtbron, een radiozender en batterijtjes. De capsule wordt door de patiënt ingeslikt en beweegt zich - zoals ons voedsel - doorheen het maag-darmstelsel. Tijdens haar 'reis' maakt de capsule gedurende 8 uur 2 beelden per seconde. Deze beelden (zo'n 50.000!) worden doorgestuurd naar een draagbare datarecorder die de patiënt bij zich draagt. Vervolgens worden de beelden ingelezen in een computer en kan de gastro-enteroloog deze film van 8 uur beeld voor beeld gaan bekijken. Met deze techniek kunnen zweertjes, kleine bloedingen of tumoren in de dunne darm worden opgespoord.

Met de traditionele endoscopie bleef er steeds een grote mist hangen rond de dunne darm. Door zijn lengte van 5 tot 7 meter, zijn smalle diameter en zijn zeer kronkelig verloop is hij niet toegankelijk voor de klassieke endoscopen. Om een beeld te krijgen van de dunne darm waren de gastro-enterologen dan ook aangewezen op indirecte onderzoeksmethoden via radiologie.

De capsule endoscopie is een nieuwe endoscopische techniek die sinds begin 2000 in België wordt gecommercialiseerd en die het rechtstreeks onderzoek van de dunne darm mogelijk maakt. Sinds begin november wordt deze techniek ook toegepast in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo. Vroeger moesten patiënten voor een dergelijk onderzoek worden doorverwezen naar UZ Gasthuisberg in Leuven. De directie besloot te investeren in capsule endoscopie omdat ze gelooft in de dynamiek van de gastro-enterologen en in het vernieuwende van deze techniek.

"Met de videocapsule beschikken we eindelijk over een techniek om de slijmvliezen van de dunne darm rechtstreeks te bekijken", zegt gastro-enteroloog dr. Jochen Nijs. "Het onderzoek is bovendien volledig pijnloos en comfortabeler voor de patiënt dan een traditionele endoscopie. Tijdens het onderzoek wordt de patiënt zelfs gestimuleerd om wat rond te lopen omdat op die manier de darmtransit wordt gestimuleerd en de videocapsule zich vlot door de dunne darm kan bewegen. Nadat de beelden zijn ingelezen, mag de patiënt gewoon naar huis. De capsule wordt gemiddeld na 1 à 2 dagen via de natuurlijke weg uitgescheiden".

Met deze techniek kunnen zweertjes, kleine bloedingen of tumoren in de dunne darm worden opgespoord die via een klassiek gastroscopisch of coloscopisch onderzoek niet gedetecteerd kunnen worden.

Capsule endoscopie is een vrij arbeidsintensieve en dure onderzoekstechniek. De capsule alleen al kost ongeveer 600 euro en kan slechts éénmaal gebruikt worden. Sinds kort voorziet het RIZIV in een gedeeltelijke terugbetaling.