14 november 2008

NMR brengt Vlaams minister Vanackere naar Sint-Trudoziekenhuis

NMR brengt Vlaams minister Vanackere naar Sint-Trudoziekenhuis NMR brengt Vlaams minister Vanackere naar Sint-Trudoziekenhuis NMR brengt Vlaams minister Vanackere naar Sint-Trudoziekenhuis 

De NMR van het Sint-Trudoziekenhuis draait stilaan op volle kracht. Tijdens de NMR-happening op dinsdag 18 november staan we daarom samen met een honderdtal genodigden nog even stil bij het belang van de NMR voor ons ziekenhuis én voor de regio. Steven Vanackere, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, zal, na een overleg met de directie en een kort bezoek aan revalidatiecentrum en de rugschool, deelnemen aan het officiële programma met een toespraak over de 'nieuwe evoluties in het zorglandschap'.

De afdeling medische beeldvorming is één van de meest dynamische en innovatieve afdelingen van het Sint-Trudoziekenhuis. Dit najaar werden er met succes maar liefst twee belangrijke projecten geïmplementeerd: de NMR (Nucleaire Magnetische Resonantie) en de digitale mammografie. Voor beide projecten investeerde het ziekenhuis in zeer performante en innovatieve toestellen.

Het Sint-Trudoziekenhuis was al langer vragende partij voor een NMR maar het bleek niet zo eenvoudig om een vergunning in de wacht te slepen. Het was dan ook bijzonder goed nieuws toen we eind april vernamen dat één van de 18 beschikbare NMR's aan ons ziekenhuis was toegewezen.

"De NMR is van strategisch belang voor ons ziekenhuis", zegt algemeen directeur dr. Raf Lippens. "Voor heel wat disciplines was het de ontbrekende schakel om tot een volledige en gedetailleerde diagnose te komen, ook bij complexe ziektebeelden. Met de NMR werd het basiszorgaanbod van ons ziekenhuis vervolledigd en kunnen we de mensen uit de regio een deskundige zorg garanderen in hun eigen stad, wat gezien de toenemende vergrijzing toch niet onbelangrijk is".

Mensen uit de regio hoeven zich voor een NMR-onderzoek dus niet langer te verplaatsen naar Hasselt of Tongeren en blijven zo gespaard van lange wachttijden die het gevolg waren van een tekort aan NMR's in Limburg.

Bij een NMR-onderzoek wordt de patiënt niet blootgesteld aan röntgenstralen zoals bij een CT-scan of traditioneel RX-onderzoek. Bovendien is het onderzoek niet pijnlijk. De patiënt kan hooguit wat last hebben van een claustrofobisch gevoel in de tunnel en wat lawaaihinder (een aanhoudend kloppend geluid) wat gedempt wordt via een koptelefoon met muziek. In geval van paniek kan de patiënt via een belletje in zijn hand steeds de verpleegkundige roepen, die trouwens via een interfoon op elk ogenblik kan communiceren met de patiënt. Aangezien de NMR werkt met een sterk magnetisch veld is het wel van cruciaal belang dat de patiënt voor het onderzoek gescreend wordt op de aanwezigheid van een pacemaker of andere storende metalen.