18 februari 2009

RZ Sint-Trudo investeert in nieuwe ziekenwagen 100

RZ Sint-Trudo investeert in nieuwe ziekenwagen 100 RZ Sint-Trudo investeert in nieuwe ziekenwagen 100 

Op donderdag 19 februari 2009 neemt het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo voor de dienst 100 een nieuwe ziekenwagen in gebruik. Het gaat om een Mercedez-Benz Sprinter 315 CDI/3.5 met automaat die voldoet aan de hoogste norm qua ziekenwagens in Europa. De kost (105 000 euro) wordt volledig door het ziekenhuis gedragen. Bij de inrichting en uitrusting was het maximaal comfort voor de patiënt en de veiligheid van de medewerkers prioritair. Voortaan zal deze ziekenwagen als eerste uitruk-voertuig worden gebruikt. In 2008 telde de dienst 100 van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo 1 898 ziekenwagenuitritten. Hiermee is het de derde drukste 100-dienst in heel de provincie Limburg.

Bij de inrichting en uitrusting van de nieuwe ziekenwagen werd maximaal rekening gehouden met het comfort voor de patiënt en de veiligheid van de medewerkers. Naast de normale communicatie gps, gsm en Astrid (het communicatiesysteem voor de overheid) werd het voertuig – naar analogie van de ziekenwagens van UZ Gent - ook uitgerust met een fleetlogsysteem. Dit is een soort van zwarte doos die via een geïndividualiseerde sleutel gegevens registreert omtrent het rijgedrag van de individuele bestuurders. Dit systeem laat toe om hen positieve feedback te geven en zo het verkeersveiliger rijden te bevorderen. Andere nieuwigheden zijn: een koelkastelement voor het bewaren van bepaalde medicatie en airco niet alleen in de stuurcel maar ook in de patiëntenruimte achteraan.

Om het efficiënt werken te bevorderen, is de wagen aan beide zijkanten voorzien van schuifdeuren en worden de courante uitrustingsmaterialen (materialentas, zuurstofflessen, spalken, brancard …) in de zijkant van de ziekenwagen opgeborgen zodat deze vlot kunnen meegenomen worden naar de plaats van interventie en het personeel hiervoor niet meer in de patiëntenruimte moet zijn.

De ziekenwagen is uitgerust met een centrale zwevende brancardtafel, 2 comfortzetels tegen de zijwand en 1 aan het hoofdeinde. Ook binnenin werden richtingaanwijzers voorzien zodat de inzittenden makkelijk vooraf de rijrichting (en eventuele afwijkingen) van de ziekenwagen kunnen volgen (dit om wagenziekte te vermijden). Het werkblad tegen de stuurcel is zo ontworpen dat de materialenkoffer van de MUG hierop kan geplaatst en bijkomend gefixeerd worden. Het voertuig is voorzien van alle noodzakelijke materialen zoals rugplank (volwassene + kind), vacüummatras, lepelberrie, KED, spalken, stoelberrie, brancardtafeltje, helmen, airbaghoes.

De 100-dienst van het Sint-Trudoziekenhuis bestrijkt de regio Sint-Truiden, Zoutleeuw, Heers, Nieuwerkerken en Hoepertingen.
Het ziekenhuis beschikt hiervoor over 1 ziekenwagen 100 permanentie en 1 MUG-voertuig. De 100-ziekenwagen wordt maximaal bemand door een chauffeur-ziekenhuisambulancier met beroepsbadge en een spoedverpleegkundige met speciale beroepstitel.