27 mei 2009

Minister Heeren geeft principieel akkoord voor uitbreiding Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo

Minister Heeren geeft principieel akkoord voor uitbreiding Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo Minister Heeren geeft principieel akkoord voor uitbreiding Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo Minister Heeren geeft principieel akkoord voor uitbreiding Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo 

Op dinsdag 26 mei bracht Veerle Heeren, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, vergezeld van haar CD&V-collega Jo Vandeurzen, de directie persoonlijk op de hoogte van het goede nieuws. Daarna brachten ze onder begeleiding van de architecten een bezoek aan de nieuwe vleugel.

Minister Veerle Heeren overhandigde persoonlijk het principieel akkoord voor de uitbreiding van het Sint-Trudoziekenhuis met een nieuwe vleugel (blok 8.2.) aan algemeen directeur, dr. Raf Lippens. Hierdoor kan de laatste bouwfase gerealiseerd worden. Deze nieuwe vleugel moet klaar zijn tegen 2012 en voorziet o.a. een afdeling inwendige geneeskunde en een heelkundig dagcentrum met extra operatiekwartier. Om dit te realiseren, wordt een basissubsidiebedrag van 7.538.585,86 euro voorzien.

Het gezelschap maakte ook van de gelegenheid gebruik om onder begeleiding van de architecten een bezoek te brengen aan de huidige nieuwbouw, blok 8.1. Dit gebouw beslaat een totale oppervlakte van 6 615 m2 en bestaat uit 7 verdiepingen. In de kelderverdieping zijn de verdeelkeuken, distributie en de vestiaire voor de dames voorzien; op het gelijkvloers het onthaal, de inschrijvingen, de cafetaria, de shop en de kapel; op 1 en 2 bevinden zich respectievelijk de verpleegafdelingen orthopedie en algemene en abdominale heelkunde; op 3 intensieve zorgen, sterilisatie en ICT; de vierde verdieping is gereserveerd voor vier operatiezalen uitgerust met de nieuwste apparatuur en op 5 wordt de technische ruimte ingericht.

Per verpleegafdeling komen er 28 bedden wat het totaal voor de nieuwe vleugel op 56 bedden brengt, met bovenop nog eens 11 boxen waarvan er 9 worden uitgerust voor intensieve zorgen. De verpleegafdelingen komen tegemoet aan de almaar toenemende comforteisen van de patiënt. Zo zijn er geen zalen meer, enkel nog één- en tweepersoonskamers. Ook de kamers zelf bieden meer comfort. In elke kamer komt bijvoorbeeld een douche met zitje, heeft iedere patiënt een persoonlijke wastafel en zijn de bel, de telefoon en de afstandsbediening voor tv, radio en lichten geïntegreerd in één handset per patiënt. Alle kamers zijn bovendien uitgerust voor draadloos internet en worden voorzien van topkoeling waardoor we op een milieuvriendelijke manier de temperatuur in elke kamer vijf graden lager kunnen brengen dan de buitentemperatuur. En tenslotte is er nog een energiebeheersingsysteem met ondermeer automatische zonnewering (gestuurd door een heliometer op het dak), hoogrendementsglas en recuperatie van ververste warme lucht. Ook de mogelijkheden in verband met zonneënergie worden onderzocht. Omdat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie te vervullen hebben, werd maximale aandacht besteed aan duurzame en ecologische materialen en milieuvriendelijke technieken.

Tijdens de Open Bedrijvendag op 4 oktober zal de nieuwbouw voor het eerst worden opengesteld voor het publiek.