10 september 2009

Duizenden zorgverleners zetten schouders onder 10de Dag tegen Kanker

Ook in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo is er speciaal activiteitenaanbod op 17 september

Op 17 september zet de hele Vlaamse zorgsector op uitnodiging van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) de schouders onder de 10de Dag tegen Kanker. In ruim 100 Vlaamse ziekenhuizen vinden informatieve activiteiten voor kankerpatiënten en hun familie plaats en dragen mensen gele lintjes uit solidariteit met de patiënten.

Ook het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo doet mee met een infostand in de hal en drie infosessies voor kankerpatiënten en hun familieleden.

Programma RZ Sint-Trudo

 VLK-infostand van 10 tot 18.00 uur

 Infosessie: Omgaan met slecht nieuws
door Hilde Severijns, psychologe en Marijke Vanderspikken, sociale dienst
zaal Aesclepion, van 9.30 tot 11.30 uur

 Infosessie: Spoelen van een poortkatheter of PAC
door Simone Geerdens, hoofdverpleegkundige inwendig dagziekenhuis
zaal Aesclepion, van 12.00 tot 13.00 uur

 Misselijkheid en braken bij chemotherapie
door dr. Jolanda Verheezen en dr. Christa Eerdekens
zaal Aesclepion, van 13.30 tot 16.00 uur

 Verkoop van plantjes t.v.v. de Vlaamse Liga tegen Kanker (ingang)

Dag tegen Kanker

Elk jaar krijgen meer dan 35.000 Vlamingen kanker. Eens per jaar vraagt de VLK met de Dag tegen Kanker aandacht voor deze mensen en hun strijd. Het initiatief is de afgelopen jaren gegroeid tot een groot gemeenschappelijke project van zorgverleners in Vlaanderen. Dit jaar helpen meer dan 40.000 zorgverleners in de ziekenhuizen mee. 400 vrijwilligers verwelkomen ziekenhuisbezoekers, geven informatie over het VLK-patiëntenaanbod en delen 100.000 gele lintjes uit.

Voor het eerst breekt de Dag tegen Kanker ook uit de ziekenhuismuren. Ruim 25.000 zorgverleners spelden het gele lintje op en vragen aandacht voor de Dag tegen Kanker: 2.500 apothekers, de medewerkers van 2.300 kantoren van de grote Vlaamse ziekenfondsen, duizenden thuisverpleegkundigen, de huisartsenpraktijken …

Een andere primeur is dat dit jaar ook het brede publiek wordt betrokken. Met de slogan ?Een klein woordje, een groot gebaar' worden op www.dagtegenkanker.be zoveel mogelijk steunberichtjes ingezameld als een massale steunbetuiging aan kankerpatiënten. Phara de Aguirre, ambassadrice van de Dag tegen Kanker, en auteur/actrice Ianka Fleerackers proberen via de media iedereen te overtuigen een steunberichtje te sms'en naar 3338 (25 cent per sms) of te posten op www.dagtegenkanker.be. Koepels van thuiszorgorganisaties, beroepsverenigingen en ziekenfondsen roepen hun medewerkers en leden op om steunberichtjes te sturen.