30 september 2009

RZ Sint-Trudo zet zondag deuren nieuwbouw open voor publiek

In het kader van de Open Bedrijvendag zet het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo op zondag 4 oktober de deuren van de nieuwe vleugel langs de Diestersteenweg open voor het publiek. Bezoekers kunnen er van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor een unieke en boeiende kijk achter de schermen. Op vrijdag 2 oktober wordt het gebouw officieel ingehuldigd en ingewijd door de heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en door Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt. De nieuwe vleugel heeft ongeveer 25 miljoen euro gekost en zal half november volledig operationeel zijn.

De nieuwbouw beslaat een totale oppervlakte van 6 615 m2 en bestaat uit 7 verdiepingen. In de kelderverdieping zijn de verdeelkeuken, distributie en de vestiaire voor de dames voorzien; op het gelijkvloers het onthaal, de inschrijvingen, de cafetaria en de shop; op 1 en 2 bevinden zich respectievelijk de verpleegafdelingen orthopedie en algemene en abdominale heelkunde; op 3 intensieve zorgen, sterilisatie en ICT; de vierde verdieping is gereserveerd voor vier operatiezalen uitgerust met de nieuwste apparatuur en op 5 wordt de technische ruimte ingericht.
Per verpleegafdeling komen er 28 bedden wat het totaal voor de nieuwe vleugel op 56 bedden brengt, met bovenop nog eens 11 boxen waarvan er 9 worden uitgerust voor intensieve zorgen. De verpleegafdelingen komen tegemoet aan de almaar toenemende comforteisen van de patiënt. Zo zijn er geen zalen meer, enkel nog één- en tweepersoonskamers. Ook de kamers zelf bieden meer comfort. In elke kamer komt bijvoorbeeld een douche met zitje, heeft iedere patiënt een persoonlijke wastafel en zijn de bel, de telefoon en de afstandsbediening voor tv, radio en lichten geïntegreerd in één handset per patiënt. Alle kamers zijn bovendien uitgerust voor draadloos internet en worden voorzien van topkoeling waardoor we op een milieuvriendelijke manier de temperatuur in elke kamer vijf graden lager kunnen brengen dan de buitentemperatuur. En tenslotte is er nog een energiebeheersingsysteem met ondermeer automatische zonnewering (gestuurd door een heliometer op het dak), hoogrendementsglas en recuperatie van ververste warme lucht. Omdat we als ziekenhuis een voorbeeldfunctie te vervullen hebben, werd maximale aandacht besteed aan duurzame en ecologische materialen en milieuvriendelijke technieken.
Op zondag 4 oktober wordt de volledige nieuwe vleugel opengesteld voor het publiek. Voor de bezoekers werd een traject uitgestippeld dat hen kruisgewijs langs de verschillende afdelingen en standen leidt. Bezoekers kunnen het aangegeven parcours op hun eigen tempo doorlopen en halt houden bij de standen die hen interesseren. Naast de nieuwbouw gunnen ook de radiologie, de nierdialyse, het revalidatiecentrum en het klinisch labo de bezoekers een kijk achter de schermen. Het bezoek aan deze afdelingen gebeurt in kleine groepen, op vaste tijdstippen en onder begeleiding van één van onze medewerkers. De uren waarop de groepen vertrekken, zijn vermeld in de infobrochure die de bezoekers aan de ingang ontvangen en die hen langs de diverse standen leidt alsook op onze website.
Een kleine greep uit het aanbod: Ervaar in de valkliniek hoe je na een val best terug rechtkomt. Ontdek hoe iedere patiënt steeds de juiste maaltijd krijgt. Plaats zelf een intraveneuze katheter. Laat je kinderen in de huid van een chirurg kruipen. Neem een kijkje in onze gloednieuwe operatiezalen en ontdek wat er allemaal bij een rugoperatie komt kijken of hoe een kijkoperatie wordt uitgevoerd. Leer hoe je steriel materiaal moet inpakken. Test de oefentoestellen in de rugschool. Bezoek onze indrukwekkende technische installaties. En nog veel, veel meer. In de tent wordt kinderanimatie voorzien: kindergrime, clown die ballonnen plooit, kinderhoek met spelletjes. Een volledig overzicht van alle standen met een korte omschrijving vindt u op onze website: www.sint-trudo.be
In totaal werken een 200-tal medewerkers zondag mee aan deze open-deur-dag.