10 maart 2010

Wereldnierendag - Laat gratis je bloeddruk en bloedsuikergehalte meten in het RZ Sint-Trudo

Wereldnierendag - Laat gratis je bloeddruk en bloedsuikergehalte meten in het RZ Sint-Trudo 

Wereldnierendag (World Kidney Day) is een wereldwijde sensibiliseringscampagne die mensen wijst op het belang van onze nieren om zo de frequentie en de impact van nierziekten te verlagen. Met als thema ?Bescherm je nieren, hou diabetes onder controle' wordt dit jaar het accent gelegd op diabetes. Dit is immers één van de belangrijkste oorzaken van een chronische nieraandoening. Naar aanleiding van de wereldnierendag zetten de medewerkers van de dienst nierdialyse op donderdag 11 maart van 14.00 tot 16.00 uur een informatiestand op in de inkomhal van het ziekenhuis. Geïnteresseerden kunnen er gratis hun bloeddruk en bloedsuikergehalte laten meten en krijgen er tal van tips om hun nieren te beschermen en diabetes en nierziekten te voorkomen. In een korte quiz kunnen ze hun kennis van de nieren testen.

In België hebben tussen de 250.000 en de 500.000 personen een chronische nierziekte. En per miljoen inwoners zijn er 178 mensen die een nierfunctievervangende therapie nodig hebben. Risicofactoren voor het ontwikkelen van nierziekten zijn o.a. diabetes, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, roken, aanwezigheid van nierziekten in de familie. ?Een hoge bloeddruk wordt meestal wel gelinkt aan een hartaanval of een beroerte, maar slechts weinigen weten dat het ook de meest voorkomende oorzaak is van nierschade?, zegt Tina Geets, hoofdverpleegkundige van de dienst nierdialyse. ?Ook ongeveer 40 % van de mensen met diabetes ontwikkelen nierschade. Daarom bieden we op 11 maart op onze infostand de mensen de mogelijkheid om hun bloeddruk en bloedsuikergehalte te laten meten. Indien de waarden afwijkend zijn, adviseren wij hen om contact op te nemen met hun huisarts?.

Chronische nierinsufficiëntie is een proces dat meestal stilletjes evolueert. De eerste symptomen zijn meestal aspecifiek en manifesteren zich pas bij een reeds gevorderde nierinsufficiëntie. Vroegtijdige opsporing en een aangepaste behandeling zijn dus zeer belangrijk om de levensverwachting en de levenskwaliteit van patiënten met nierziekten te verhogen en de noodzaak tot hemodialyse te voorkomen. ?Via informatiefolders willen we de mensen bewust maken van het belang van hun nieren. We leggen hen uit waarom diabetes een bedreiging vormt voor de nieren en geven hen ook 7 gouden leefregels mee om de nieren te beschermen en diabetes en nierziekten te voorkomen', aldus Tina Geets.

Mensen met een terminale nierinsufficiëntie, met andere woorden geen nierfunctie, dienen een niertransplantatie te ondergaan of moeten levenslang een dialysebehandeling krijgen waarbij een ?kunstnier' de zuiverende functie van de nieren overneemt. Nierdialysepatiënten moeten zich driemaal per week naar het ziekenhuis begeven voor een behandeling die gemiddeld vier uur duurt. In het dialysecentrum van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo krijgen dagelijks zo'n 40 patiënten een hemodialyse of klassieke kunstnierbehandeling. In totaal worden 99 patiënten met zo'n terminale nierinsufficiëntie gevolgd en behandeld. Naast hemodialyse biedt het Sint-Trudoziekenhuis ook andere vormen van nierfunctievervangende therapie aan zoals de peritoneale dialyse (buikspoeling), de autodialyse waarbij de patiënt onder medisch toezicht zelf een aantal handeling uitvoert, en de thuisdialyse waarbij de patiënten zich volledig zelfstandig thuis dialyseren.