21 april 2010

Chirurgie op maat voor knieprothesepatiënten. RZ Sint-Trudo voortrekker van innovatieve PSI-techniek.

Dr. L. Renson, orthopedisch chirurg in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo past als één van de eerste gebruikers de revolutionaire Patiënt Specifieke Instrumentatie techniek toe bij het plaatsen van knieprotheses. Met deze techniek kan de chirurg op basis van 3D-beelden de ingreep perfect voorbereiden door op voorhand virtueel verschillende operatiemethoden uit te testen en kan hij bepalen welke prothese het meest geschikt is voor de patiënt. Vervolgens kan met patiënt-unieke instrumenten de prothese zo optimaal mogelijk worden ingeplant. Door deze ?chirurgie op maat' kan de ingreep worden vereenvoudigd, de operatietijd worden ingekort en bekomt men een beter chirurgisch resultaat.

Eén op drie volwassenen lijdt aan artrose of gewrichtsslijtage; knieartrose is de meest voorkomende vorm. Ongeveer 500.000 Belgen zoeken hiervoor jaarlijks medisch advies en hulp. Bij gevorderde artrose wordt een knieprothese geplaatst; in België werden in 2009 ongeveer 19.000 prothesen geplaatst.
De geschiedenis van de knieprothese is het succesvolle verhaal van voortdurende innovatie in verbetering van materialen, design en techniek.

Eén van de nieuwste technologieën is de Patiënt Specifieke Instrumentatie techniek. Hierbij worden NMR-beelden (magneetscan) van de knie ingeladen in een softwareprogramma dat een 3D-voorstelling maakt die in detail toont hoe het weefsel en het bot van de patiënt eruit zien. Op basis van deze beelden kan de orthopedisch chirurg virtueel ondermeer bepalen welke prothese het meest geschikt is voor zijn patiënt en kan hij de ingreep op voorhand plannen en simuleren. Hij kan zo eenvoudig verschillende methoden testen en enkel die weerhouden die het beste resultaat oplevert.

Het meest vernieuwende is dat op basis van deze 3D-gegevens patiëntspecifieke boor- en zaaggeleiders en instrumenten worden vervaardigd. Deze zijn nodig om bij de operatie de verschillende zaagvlakken en boorgaten uit te voeren om de prothese te kunnen plaatsen. Patiëntspecifieke instrumenten passen slechts op één unieke manier op het bot van de patiënt waardoor de ingreep exact zoals gepland kan verlopen en de prothese zo optimaal mogelijk wordt ingeplant. Dit levert o.m. een verkorting op van de operatietijd en een verbetering van het chirurgisch resultaat.

De dienst orthopedie van het RZ Sint-Trudo – dr. L. Renson – startte als één van de eerste centra in België met dit pilootproject dankzij de samenwerking met Zimmer – marktleider in implantaten en prothesen – en met Materialise, als hoogtechnologisch Belgisch bedrijf wereldwijd pionier in de medical image processing software.
Dr. L. Renson brengt zijn chirurgische ervaringen met deze nieuwe technologie in een lezing op de World Conference van Materialise die op donderdag en vrijdag 22-23 april te Leuven wordt gehouden naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan (http://www.materialise.com/mwc2010).

Met deze technologie treedt ?gepersonaliseerde geneeskunde? binnen in de orthopedie en blijft het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo zijn missie trouw om te investeren in hoogtechnologische innovatieprojecten voor de verbetering van de zorg van de patiënt.

Bekijk een kort informatief filmpje over deze techniek op:
http://www.sint-trudo.be/film/PSI_Dr_Renson.wmv