03 juni 2010

Week van het Hartritme (7-11 juni 2010): Laat je gratis screenen in RZ Sint-Trudo

Week van het Hartritme (7-11 juni 2010): Laat je gratis screenen in RZ Sint-Trudo 

In het kader van de Week van het Hartritme kunnen geïnteresseerden zich op 7, 8 en 9 juni 2010 tussen 14.00 en 16.00 uur in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo gratis laten screenen op voorkamerfibrillatie. Via een kleine 1-kanaals EKG monitor wordt de activiteit van het hart opgemeten en kan eventuele voorkamerfibrillatie worden vastgesteld. Dit initiatief wordt ondersteund door dr. Tom Herbots en dr. Jo Beckers, cardiologen in het RZ Sint-Trudo.

Vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt de kans dat zich bloedklonters vormen, waardoor een beroerte (herseninfarct) kan optreden.

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis,verklaart cardioloog Tom Herbots. Gelukkig bestaan er verschillende zeer goede behandelingen. Het enige probleem is dat één derde van de mensen met voorkamerfibrillatie géén klachten hebben. Dergelijke sensibiliseringscampagnes zijn dus belangrijk om de mensen zelf tijdig de symptomen te laten herkennen want indien bij voorkamerfibrillatie geen behandeling wordt gestart, is de kans op een beroerte of herseninfarct vijfmaal hoger.

Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen, namelijk: verhoogde bloeddruk, medicatie voor bloeddruk, diabetes, reeds een beroerte of hartinfarct gehad, intensieve beoefening van een duursport.

Gratis screening in RZ Sint-Trudo

Op 7, 8 en 9 juni tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen geïnteresseerden zich gratis laten screenen in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo. De screening vindt plaats in de polikliniek en duurt slechts een minuutje. De screening is pijnloos: door met een kleine 1-kanaals monitor contact te maken met de huid van de borstkas, wordt de elektrische activiteit van het hart opgemeten. Indien voorkamerfibrillatie wordt vastgesteld, krijgt u een brief mee voor uw huisarts die de verdere opvolging dan met u bespreekt.