08 september 2010

MS-Week 2010: RZ Sint-Trudo legt MS-patiënten extra in de watten op 9 september

MS-Week 2010: RZ Sint-Trudo legt MS-patiënten extra in de watten op 9 september 

Van 9 tot 19 september loopt de MS-Week. De Multiple Sclerose Liga Vlaanderen wil samen met ambassadrice Evy Gruyaert en honderden vrijwilligers en personen met MS tijdens deze week maximaal ruchtbaarheid geven aan de ziekte die in België 1 op 1000 mensen treft. Ook het Sint-Trudoziekenhuis organiseert een aantal activiteiten: op donderdag 9 september legt het revalidatieteam van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo de MS-patiënten extra in de watten met groepssessies yoga, een quiz en een hapje en drankje om de namiddag feestelijk af te sluiten. Op maandag 13 september vindt een chocoladeverkoop plaats in de inkomhal van het ziekenhuis. Bovendien is het ziekenhuis ter ondersteuning van MS-patiënten sinds begin september ook gestart met een MS-raadpleging elke 1ste en 3de woensdag van de maand.

Multiple sclerose is een chronische ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Daardoor kunnen verschillende ziekteverschijnselen ontstaan zoals gevoelsstoornissen, krachtverlies, slecht zicht, loopmoeilijkheden, geheugenstoornissen, vermoeidheid enz. Het verloop van de ziekte is vaak onvoorspelbaar en betekent voor veel personen een levenslange behandeling. In het ambulant revalidatiecentrum van het RZ Sint-Trudo worden sinds de opstart in 2003 patiënten met MS behandeld, momenteel zijn dat er een tiental per week. Ze worden begeleid door een multidisciplinair team dat bestaat uit een neuroloog-revalidatiearts, een gespecialiseerde MS-verpleegkundige, een kinesist, ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog en sociaal verpleegkundige.

Op donderdag 9 september zet het revalidatieteam de MS-patiënten extra in de kijker met 2 groepsactiviteiten in het revalidatiecentrum. Om 13.00 uur kunnen de patiënten deelnemen aan een zit-yoga sessie, waarbij de nadruk wordt gelegd op ontspanning en ademhaling. De sessie wordt gegeven door een externe yogadocent met ervaring in dru-yoga (yoga die zich richt op de energetisch werking van de mens). Vervolgens wordt ook een quiz georganiseerd waarbij de hersenen eens flink geprikkeld worden en het revateam de parate kennis test over de thema's MS, revalidatie Sint-Trudo en de actualiteit. Als feestelijke afsluiting van de namiddag krijgen patiënten en familie een hapje en een drankje aangeboden.

Op maandag 13 september vindt in de inkomhal van het ziekenhuis een chocoladeverkoop plaats ter ondersteuning van MS. Van 11.00 tot 20.00 uur kunt u voor 6 euro 4 repen Belgische Galler chocolade kopen. U ontvangt ook een folder met info over de MS-Week en MS-Liga Vlaanderen.

Als extra ondersteuning voor de MS-patiënten is het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo sinds begin september ook gestart met een MS-raadpleging op de 1ste en 3de woensdag van de maand. Deze MS-raadpleging wordt gehouden door de MS-verpleegkundige in overleg met de neuroloog.
MS-patiënten kunnen hier terecht voor de opvolging van met MS gerelateerde problemen zoals vermoeidheid, pijn, blaasproblemen, voor het zelf leren injecteren, voor periodieke opvolging, voor een luisterend oor … De MS-verpleegkundige kan de patiënten zo nodig doorverwijzen, bv. naar een psycholoog, sociaal verpleegkundige of kan de patiënt de mogelijkheid bieden een aangepast revalidatieprogramma te volgen.