14 september 2010

Dag Tegen Kanker in RZ Sint-Trudo

Dag Tegen Kanker in RZ Sint-Trudo Dag Tegen Kanker in RZ Sint-Trudo Dag Tegen Kanker in RZ Sint-Trudo 

Op 16 september 2010 organiseert de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) voor de elfde keer haar Dag Tegen Kanker. In de Vlaamse ziekenhuizen worden die dag allerhande activiteiten georganiseerd voor mensen met kanker en hun naaste familie. Vrijwilligers delen die dag aan medewerkers, patiënten en bezoekers meer dan 100.000 gele lintjes uit, als teken van verbondenheid en solidariteit met mensen met kanker. In het Sint-Trudoziekenhuis wordt die dag een gesprekshoek ingericht, worden Azalea's verkocht en gele lintjes uitgedeeld, krijgen (ex)-kankerpatiënten een gratis verwensessie aangeboden en zijn er op de afdeling oncologie en in het oncologisch dagziekenhuis gezonde hapjes en sapjes voor patiënten en familie.

Elke dag krijgen gemiddeld 90 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Op haar jaarlijkse Dag Tegen Kanker vraagt de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) uitdrukkelijk aandacht voor mensen met kanker. In 2010 geeft de Dag tegen Kanker speciale aandacht aan de naaste omgeving.

Ook het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo wil met verschillende activiteiten van 16 september een dag van en voor de kankerpatiënt maken.

In de hal van het ziekenhuis wordt een gesprekshoek ingericht waar een vrijwilliger van de VLK tijd maakt voor mensen met kanker, hun familie en bezoekers van kankerpatiënten. Ze krijgen er eveneens informatie over de dienstverlening van de VLK. In de hal wordt ook een standje opgezet waar medewerkers van het ziekenhuis Azalea's verkopen. Een plantje kost 6 euro en de opbrengst gaat integraal naar de actie Kom op Tegen Kanker.

Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo grijpt de Dag Tegen Kanker ook aan om haar (ex)-kankerpatiënten eens extra in de watten te leggen. Zij kunnen gratis deelnemen aan een verwensessie en hebben hierbij de keuze uit volgende mogelijkheden: haartooi, gelaatsverzorging, lotusbehandeling, volledige manicure of pedicure. 63 patiënten hebben zich hiervoor ingeschreven. Deze verwensessies worden georganiseerd in samenwerking met Scholengroep Domein Speelhof.
30 leerlingen en 4 leerkrachten van het 6de jaar schoonheidszorg en het 7de jaar lichaamsverzorging zullen de hele dag in de weer zijn om onze patiënten te verwennen. De verzorgingen vinden plaats in het ziekenhuis (zaal Aesclepion), doorlopend tussen 9.00 en 16.00 uur.

In het oncologisch dagziekenhuis en op verpleegeenheid G2 kunnen patiënten en hun familieleden genieten van gezonde hapjes en sapjes. Deze worden eveneens klaargemaakt door leerlingen van de Scholengroep Domein Speelhof met groenten en fruit ons ter beschikking gesteld door Pascy.

In samenwerking met de Vlaamse Liga Tegen Kanker organiseert het Sint-Trudoziekenhuis in 2010 ook nog twee thematische infosessies voor mensen met kanker en hun naaste familieleden:

Infosessie stoppen met roken – dinsdag 9 november 2010
door Simone Geerdens, tabakoloog RZ Sint-Trudo
van 13.30 tot 16.00 uur

Infosessie voeding tijdens en na kanker – dinsdag 7 december 2010
door diëtisten RZ Sint-Trudo
van 13.30 tot 16.00 uur


Deze sessies zijn gratis en vinden plaats in het ziekenhuis. Wel wordt gevraagd vooraf in te schrijven bij één van onderstaande contactpersonen:
- Marijke Vanderspikken, sociaal werkster, 011 69 91 39 of marijke.vanderspikken@rzst.be
- psychologen, 011 69 91 48 of psychologen@rzst.be
- Caroline Knapen, borst- en oncoverpleegkundige, 011 69 96 98 of caroline.knapen@rzst.be

In het kader van het nationaal kankerplan worden mensen met kanker en hun naaste familieleden in het Sint-Trudoziekenhuis sinds 2009 gericht ondersteund door een oncologisch team, een multidisciplinaire equipe die bestaat uit verpleegkundigen, psychologen en sociaal verpleegkundigen. Naast een intensieve medische behandeling door de geneesheren, is dit team gericht op het bieden van de eerste opvang bij de diagnose, het samen detecteren van de noden bij de patiënt en zijn omgeving en het aanbieden van een gecoördineerd psychosociaal traject waardoor ook de mentale weerbaarheid van de patiënt en zijn omgeving ondersteund wordt.