15 september 2010

RZ Sint-Trudo fietst voor orgaandonatie

RZ Sint-Trudo fietst voor orgaandonatie RZ Sint-Trudo fietst voor orgaandonatie RZ Sint-Trudo fietst voor orgaandonatie RZ Sint-Trudo fietst voor orgaandonatie 

Op 17 en 18 september neemt een team van 17 renners van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo deel aan de Euregiotour. Dit is een tweedaagse interregionale fietstocht die door de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie reeds voor de 3de maal wordt georganiseerd met de bedoeling meer aandacht te vragen voor orgaandonatie. Het volledige peloton (een 90-tal renners) wordt op vrijdagmiddag 17 september omstreeks 12.45 uur op de Grote Markt te Sint-Truiden met een hapje en een drankje ontvangen door het stadsbestuur. Via infostandjes van de Stichting Promotie Orgaandonatie, de Oostrozebeekse transplantkring en het RZ Sint-Trudo wordt het publiek geïnformeerd over de problematiek rond orgaandonatie en de mogelijkheden zich als donor te registreren. Het Sint-Trudoziekenhuis zet op de Grote Markt ook een massagestand op waar de renners van de Euregiotour terecht kunnen voor een snelle massage van pijnlijke spieren.

Jaarlijks sterven tientallen mensen in België en Nederland omdat er niet tijdig een orgaan ter beschikking is. Dat komt omdat er onvoldoende orgaan- en weefseldonoren zijn om aan de groeiende behoefte aan organen en weefsels te voldoen. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Zo kan bijvoorbeeld een hart, een lever of een nier een leven redden of de kwaliteit van leven van erg zieke patiënten aanzienlijk verbeteren. Met de organisatie van de Euregiotour wil de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie deze problematiek in de schijnwerpers plaatsen en op een positieve manier aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie. De Stichting hoopt zo het aantal donorregistraties te verhogen en de wachtlijsten te verminderen.

In totaal nemen zo'n 90 renners deel aan de Euregiotour. Naast vertegenwoordigingen van zes Belgische en Nederlandse ziekenhuizen (Atriumziekenhuis Heerlen, AZ Maastricht, Jessaziekenhuis, RZ Sint-Trudo, UZ Leuven, Ziekenhuis Oost-Limburg) fietsen ook getransplanteerden, dialysepatiënten, prominenten en sympathisanten mee. Op vrijdag fietsen de renners van Maastricht door het Belgische Haspengouw met stops in Sint-Truiden, Hasselt en Genk. De tweede dag voert door het Nederlands Limburgse Heuvelland naar Heerlen en vandaar langs de Maas terug naar Maastricht. Per dag wordt respectievelijk circa 120 en 80 km afgelegd.

Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo fietst voor het eerst mee in de Euregiotour. Dr. Sven Smets, nefroloog, wist een team van 17 renners te enthousiasmeren om mee te fietsen voor meer orgaandonoren. Het RZST-rennersteam bestaat uit 5 artsen, 5 verpleegkundigen, 1 kinesist, 4 administratieve medewerkers en 2 dialysepatiënten. "Als één van de drie nefrologen in het dialysecentrum van het Sint-Trudoziekenhuis kom ik in mijn praktijk dagelijks in contact met een toenemend aantal dialysepatiënten, hun vraag naar en het wachten op een donornier", verklaart dr. Smets. "Het aantal dialysepatiënten in ons centrum nam de laatste 10 jaar toe met 40 % en in dezelfde periode kwamen er 264 nieuwe patiënten bij. Daartegenover staat dat er slechts en 50-tal getransplanteerd konden worden, ook al dient gezegd dat niet alle dialysepatiënten in aanmerking komen voor een niertransplantatie. Orgaantransplantie is voor vele patiënten de beste oplossing voor hun orgaanfalen. Jammer genoeg komt door het tekort aan donoren en de lange wachtlijsten voor sommigen deze hulp te laat. Met veel enthousiasme nemen we daarom vandaag met 17 renners uit het Sint-Trudoziekenhuis – waaronder ook twee dialysepatiënten – deel aan deze tweedaagse fietstocht. Door deze gezamenlijke en sportieve actie willen we de patiënten een hart onder de riem te steken. Deze fietstocht geeft aan dat zij ondanks hun ?ziekte' nog in staat zijn tot een mooie fysieke inspanning. Daarnaast willen we meehelpen om de problematiek rond orgaandonatie en vooral het tekort aan donororganen onder de aandacht te brengen van het grote publiek zodat velen zich als donor zouden registreren en we met zijn allen de wachtlijsten kunnen verkleinen".

Om het grote publiek te sensibiliseren rond de problematiek van orgaantransplantatie en -donatie zetten enkele verpleegkundigen van het dialysecentrum op de Grote Markt in Sint-Truiden een infostandje op waar geïnteresseerden ook de 'Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden' kunnen verkrijgen.

En ook aan de renners wordt gedacht: zij kunnen terecht in de massagestand waar drie kinesisten van het revalidatiecentrum van het ziekenhuis hun vermoeide spieren zullen masseren.