31 maart 2011

Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg

Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg Interactieve rampoefening op Campus Saffraanberg 

Op zaterdag 2 april organiseert de vzw Racoli (Rampencoördinatoren Limburg) op Campus Saffraanberg een vormingsdag voor verpleegkundigen, artsen en ambulanciers van de Limburgse spoeddiensten. In de namiddag vindt er een groots opgezette rampoefening plaats gebaseerd op het drama tijdens de Nederlandse Koninginnedag in 2009. De organisatie van deze oefening is in handen van de spoeddienst van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo die ook de medische ploegen levert die betrokken zijn bij deze oefening. De deelnemers aan de Vormingsdag krijgen via een hoofdtelefoon uitleg op maat over de verschillende aspecten van het medisch rampenplan.

De rampoefening vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur op Campus Saffraanberg en is gebaseerd op het drama tijdens de Nederlandse Koninginnedag in 2009. Een auto die de Koninklijke Familie in de 'cabriobus' wil treffen, rijdt in op een groep mensen. Er vallen 25 gewonden en een aantal doden. Het medisch rampenplan treedt in werking.

De rampoefening wordt georganiseerd door de spoeddienst van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo in samenwerking met de FOD Gezondheid en vzw Racoli. Aan de oefening nemen een 15-tal zorgverleners van RZ Sint-Trudo deel. De oefening focust vooral op de medische hulpverlening bij een dergelijke ramp maar ook de politie en de brandweer van Sint-Truiden zijn aanwezig.

Aan de vormingsdag nemen 90 zorgverleners vanuit de verschillende Limburgse (spoed)diensten deel. Zij vormen het publiek en mogen plaatsnemen op de tribunes. De toeschouwers worden volgens hun functie ingedeeld in drie groepen: ziekenwagenpersoneel, MUG-personeel en medewerkers van het Vlaamse en Rode Kruis. Ze ontvangen allen een hoofdtelefoon, die afhankelijk tot de groep waartoe ze behoren, is afgestemd op een bepaalde frequentie. Zo krijgen ze simultaan uitleg op maat bij de verschillende fasen van de rampoefening.