26 mei 2011

Gratis screening op hartritmestoornissen in RZ Sint-Trudo

Gratis screening op hartritmestoornissen in RZ Sint-Trudo 

In het kader van de Week van het Hartritme kunnen geïnteresseerden zich op dinsdag 7 en woensdag 8 juni tussen 13.00 en 16.00 uur in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo gratis laten screenen op hartritmestoornissen, meer specifiek voorkamerfibrillatie. Met een hartritmemonitor wordt gratis een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) genomen. Hiermee wordt de elektrische activiteit van het hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden en kan eventuele voorkamer-fibrillatie worden vastgesteld. Tijdens de gratis screening vorig jaar lieten in RZ Sint-Trudo 249 mensen zich testen op hartritmestoornissen.

Omdat nog te weinig Belgen vertrouwd zijn met voorkamerfibrillatie en een tijdige diagnose erg belangrijk is, organiseert de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) van 6 tot 12 juni 2011 voor de tweede keer de nationale Week van het Hartritme.

Vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of beroerte kunnen veroorzaken. Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie geen klachten en wordt het soms te laat ontdekt.

Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen, namelijk: verhoogde bloeddruk, medicatie voor bloeddruk, diabetes, reeds een beroerte of hartinfarct gehad, te snelle werking van de schildklier, slaapapneu, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, intensieve beoefening van een duursport.

Gratis screening in RZ Sint-Trudo
Op dinsdag 7 en woensdag 8 juni van 13.00 tot 16.00 uur kunnen geïnteresseerden zich gratis laten screenen in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo. De screening vindt plaats in de polikliniek heelkunde. Bij vaststelling van voorkamerfibrillatie wordt een brief meegegeven voor de huisarts die de verdere behandeling met de patiënt bespreekt. Inschrijven kan via de website www.mijnhartritme.be.